Spring naar inhoud


Slechtgeklede chef

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw (veertiger) en werkzaam in een commerciële buitendienstfunctie. Samen met mijn leidinggevende bezoek ik regelmatig klanten. Je ziet de laatste jaren dat de ongeschreven kledingregels soepeler worden. Mannen hoeven niet meer per se een das, vrouwen niet meer in mantelpak. Maar ik vind het wel belangrijk om er representatief en verzorgd uit te zien.

Mijn leidinggevende gaat slecht gekleed. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, die zij niet heeft. Maar veelal draagt zij een donkere spijkerbroek met een te groot leren jasje. Of een soepige rok met een oud, verwassen vest. Of combinaties die qua kleur niet bij elkaar passen. Soms schaam ik mij voor haar en heb ik het gevoel dat ik erg bij haar afsteek, zodat het lijkt alsof ik de leidinggevende ben, en niet zij. Kan ik haar hierop kan aanspreken en zo ja, hoe doe ik dat zonder haar te kwetsen?

Mijn chef ziet er niet uit

Beste Mijn chef ziet er niet uit,

Het is in het algemeen niet raadzaam om kritiek te geven op de kleding van de chef. In het tegenwoordige zakenleven is meer ruimte voor enige excentriciteit in voorkomen. Zolang u er zelf netjes bij loopt en vertrouwen genoeg overbrengt voor een vruchtbaar gesprek met de clientèle, kunt u het beter laten zitten. Het lijkt me geen probleem als men in eerste instantie u voor de leidinggevende aanziet. Zo’n misverstandje kan in een oogwenk worden opgelost.

Het ligt anders, wanneer het zo erg is gesteld met het voorkomen van uw chef dat klanten haar niet serieus nemen en dat er contracten worden misgelopen. Als u vermoedt dat de kleding van uw chef een slechte invloed heeft op de relaties met de klanten (dat men liever geen zaken wil doen met uw bedrijf), dan zou u dit punt eens bij haar aan de orde kunnen stellen. Vermijd bij uw kritiek de esthetische dimensie. Spreek niet over ‘mooie of lelijke’ kleren en niet over ‘goede of slechte smaak’, want die finesses zullen toch aan haar voorbijgaan. Gebruik liever de tegenstelling zakelijke kleding versus vrijetijdskleding: ‘Zeg, Sonja, denk je niet dat je paarse vervilte vest een beetje onprofessionele indruk maakt op die CEO’s met wie we aan tafel moeten zitten?’

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan