Spring naar inhoud


Geen afscheidsspeech

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Over een tijdje stap ik op mijn werk over naar een andere afdeling. Op mijn huidige afdeling is er van alles structureel mis, waardoor ik mijn werk niet goed kon doen. Dit heb ik dikwijls aan de orde gesteld bij mijn leidinggevende, maar dat heeft averechts gewerkt. De afgelopen maanden zijn we op gespannen voet komen te staan en dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom ik weg wilde. Op mijn werk is het de gewoonte om een afscheidsborrel te organiseren voor iemand die vertrekt, maar daar zie ik enorm tegen op. De laatste keer dat ik zo’n afscheid meemaakte hield de leidinggevende een tenenkrommend prijzende toespraak, waar geen enkel woord van gemeend kon zijn. Hij had zich over die collega vaak genoeg laatdunkend uitgelaten achter diens rug om. Ik ben bang dat ik ook zo’n fantastische, valse speech zal krijgen, terwijl ik weet dat hij absoluut geen waardering voor me heeft. Hoe kan ik hier onderuit komen? Ik zou het liefst het hele afscheid aan mij voorbij laten gaan.

Geen zin in geslijm van chef

Beste Geen zin in geslijm van chef,

Laat de chef z’n praatje houden en trekt u zich er niets van aan dat hij het niet meent. Er wordt een ritueel doorlopen en verder niets. De inhoud van zijn woorden is van geen belang. Het gaat erom dat u op een waardige manier afscheid neemt en dat uw vertrek niet in het teken van ongenoegen komt te staan. Met een afwijzing van het afscheidsritueel zou u niet alleen de chef maar ook uw collega’s bruuskeren en met hen hebt u toch geen ruzie? U gaat naar een andere afdeling. U bent dus niet echt weg op uw werk. Misschien hebt u in uw nieuwe baan uw oude collega’s of uw ex-leidinggevende nog eens nodig. U zult hen allicht tegenkomen in het gebouw en dan moet er ontspannen kunnen worden gegroet. Toekomstige contacten gaan verreweg het makkelijkste, wanneer er geen sprake is van verzuurde verhoudingen die u nog eens extra hebt onderstreept door een normaal afscheid af te wijzen.

Laat het afscheid over u heenkomen, inclusief de leugenachtige woorden van de chef. Knik vriendelijk, bedank hem (leugenachtig) en de andere collega’s (oprecht) voor de samenwerking. Troost u met de gedachte dat u een uurtje later opgelucht de deur van de afdeling voor de laatste keer achter u kunt dichttrekken.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan