Spring naar inhoud


Gat in huwelijksdag

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik gaan volgend jaar trouwen. We hebben een redelijk aantal vrienden in Engeland, die we graag willen uitnodigen. Op de trouwdag zijn we van plan om een diner te geven voor de directe familie en getuigen (een stuk of twintig mensen) en daarna op dezelfde locatie een feest voor vrienden en bekenden (ongeveer honderd mensen). Is het erg onbeleefd de eventuele buitenlandse gasten de avond voor het huwelijk mee uit eten te nemen? Het probleem van hun aanwezigheid bij het huwelijksdiner is dat onze dichtbijwonende goede vrienden zich gepasseerd zouden kunnen voelen, als zij niet voor het diner zijn uitgenodigd. Aan de andere kant betalen onze Engelse vrienden hun eigen reis- en verblijfkosten.

Wie moeten we fêteren?

Beste Wie moeten we fêteren,

U wil uw buitenlandse gasten de avond van tevoren een etentje aanbieden ter compensatie van het diner op de huwelijksdag zelf. Tja, dat kan eigenlijk niet. Het is altijd onprettig als er een gat in de trouwdag valt, een periode waarin gasten op eigen kosten de tijd stuk moeten slaan, voordat ze weer welkom zijn voor het volgende programma-onderdeel. Dat geldt trouwens zowel voor buitenlandse als voor binnenlandse gasten.

Ik zou u aanraden om uw Engelse gasten de hele dag te laten meemaken, inclusief het huwelijksdiner. U kunt het niet maken om hen naar de snackbar op de hoek te sturen, terwijl u met uw intimi zit te dineren. Ook de goede vrienden die speciaal een dag vrij hebben genomen om op het stadhuis of in de kerk aanwezig te zijn, mag u niet tussendoor voor een paar uur het bos in sturen. Als het op die manier allemaal te begrotelijk wordt, moet u uw Nederlandse vrienden niet voor overdag, maar alleen voor het feest ’s avonds uitnodigen. Wie de plechtigheden niet heeft meegemaakt, hoeft ook niet bij het diner aan te zitten. Als u uw Nederlandse vrienden er wél bij wil hebben overdag, kunt u de opzet van het diner aanpassen: informeler en goedkoper.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan