Spring naar inhoud


Vriend praat alleen over geneeskunde

Beste Beatrijs,

Ik heb sinds geruime een lieve vriend, die nu arts in opleiding is. Zelf ben ik werkzaam als medisch secretaresse. De meeste van zijn vrienden zijn ook arts in opleiding. Als mijn vriend met deze vrienden optrekt, gaat het gesprek maar over één ding: de geneeskunde en alles wat daarmee samenhangt. Zij hebben op dat moment totaal geen oog voor andere onderwerpen. Ik hang er zo’n beetje bij, zonder dat ik ook maar enige bijdrage lever aan het gesprek. Hun interesse is mijns inziens erg eenzijdig en dat irriteert me. Bovendien voel ik me er ongemakkelijk bij. Wat kan ik eraan doen om me meer op mijn gemak te voelen?

Omringd door vakidioten

Beste Omringd door,

Het voor buitenstaanders ondoordringbare gesprek is een bekend fenomeen onder vakgenoten, juist ook onder artsen, en helemaal onder artsen in opleiding. Ze praten over wat hen het meest bezighoudt en dat is nu eenmaal het vak. Want als ze in opleiding zijn, leiden ze een zwaar bestaan, waarin nauwelijks tijd is voor iets anders. Ze zouden niet eens kunnen verzinnen waarover ze nog meer zouden kunnen praten.

Het is eenzijdig, dat is waar, maar ze zitten in een fase van hun leven, waarin ze monomaan moeten zijn. Dat heeft ook wel iets moois, vind ik. Maar voor u is het vervelend, dat is begrijpelijk. Tegenover zo’n overmacht heeft het weinig zin om te proberen de conversatie een draai naar wat algemenere onderwerpen te geven. Dat lukt toch niet. Zijn er geen partners van de medici aanwezig, die niet in het vak zitten? Dan zou u zich met hen kunnen onderhouden. Dat is de geëigende strategie van partners van artsen: terwijl de artsen over het vak praten, praten zij met elkaar over andere dingen. Maar ja, als al die artsen vriendinnetjes/vriendjes hebben die ook arts zijn of willen worden, dan hebt u daar nog niks aan.

In dat geval moet u uw aanwezigheid reduceren, denk ik. Als uw vriend ergens heen gaat, waar alleen artsen zullen verschijnen, moet u maar af en toe verstek laten gaan en zelf iets ondernemen met eigen vrienden of vriendinnen. Als u en uw vriend mensen uitnodigen, zorg er dan voor dat er ook niet-artsen komen. Het is niet zo erg als het sociale leven van u en dat van uw vriend niet volkomen samenvallen. Uw vriend gaat naar dingen die alleen leuk voor hem zijn, u doet dat ook, en de dingen waar u samen heen gaat moeten voor u beiden iets te bieden hebben.

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan