Spring naar inhoud


Vriend heeft vervelende vrienden

Beste Beatrijs,

Ruim een jaar woon ik samen met een lieve man. We kunnen het goed met elkaar vinden en met hem zou ik graag oud willen worden. Enig probleem is dat hij van die betweterige vrienden heeft. We worden geregeld uitgenodigd voor avondjes bij hen en worden uiteraard ook geacht hen terug te vragen. Het zijn mensen die aldoor het hoogste woord voeren en het erg met zichzelf getroffen hebben. Ze hebben totaal geen belangstelling voor wat ik bijvoorbeeld te vertellen heb. Mijn vriend vindt dat geen probleem en laat hen lekker praten. Maar mij ergert het bovenmatig, ik ervaar het als een verspilling van mijn tijd. Hebt u een idee hoe ik op een acceptabele manier minder contact met deze vrienden zou kunnen hebben?

Hekel aan vrienden van man

Beste Hekel aan,

Een jaar samenwonen is te kort om de vrienden van uw man te dumpen. Een van de opgaven binnen een nieuwe relatie is dat partners terughoudendheid betrachten met kritiek op elkaars vorige leven. Men wordt geacht zich open te stellen voor de familie en vriendenkring van de nieuwe partner, en daar niet de bezem door te gaan halen. Wanneer u gaat afgeven op de vrienden van uw man, manoeuvreert u hem in een loyaliteitsconflict. Hij wil het gezellig hebben met u, maar hij wil niet zijn vrienden afvallen. Wees dus niet al te voortvarend met het verwerpen van die vrienden. Oké, u ziet niet zo veel in hen, maar zij vormden wel uw mans sociale cirkel, voordat u aan de horizon verscheen. Ze moeten bepaalde kwaliteiten bezitten, waardoor uw man op hen gesteld is. Doe een beetje uw best om in hen te zien, wat uw man in hen ziet. Misschien vindt u hen dan nog vervelend en betweterig. Dat kan. U hoeft ook niet altijd uw man als een schaduw te vergezellen. Anderzijds moet u het ook niet altijd af laten weten. Hebben die vrienden geen geliefdes? Zit daar niemand bij, met wie u het wat beter kunt vinden? Uw man wil zijn vrienden af en toe thuis te eten vragen. Zo’n avondje kan u een buitengesloten gevoel geven, daar kan ik me zeker iets bij voorstellen, omdat zij oude, vertrouwde patronen met elkaar doorlopen, terwijl u er een beetje bijhangt. En zij luisteren niet eens naar wat u te vertellen hebt! In zo’n geval moet u het gezelschap verdunnen met een paar vrienden/innen van uzelf. Dan vermijdt u die ouwe-jongens-krentenbroodsfeer, waar u als relatieve nieuwkomer buitenvalt.

Probeer eerst dit soort oplossingen te vinden. Het niet willen omgaan met bepaalde vrienden van uw partner is een tamelijk extreme beslissing, die pas veel later in een relatie genomen moet worden, als u hen echt niet meer kunt verdragen. Gun uzelf de tijd om aan hen te wennen. Dat komt uw eigen relatie ook ten goede.

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. PJT schrijft

    Totaal niet eens met dit advies. Niemand is verplicht anderen te behagen en iets wat er niet is kun je niet dumpen. Als deze mensen komen bedankt je voor de eer. Je bent misschien uit beleefdheid 5 minuten aanwezig als die vrienden komen en gaat dan iets voor jezelf doen. Uitnodigingen sla je af. Na een paar keer is het duidelijk. In onze vriendengroepen (mensen van 35-45) is dit heel gebruikelijk terwijl er niet eens sprake is van ‘hekel aan’. Niet iedereen vind het leuk om op de bank te hangen, uit eten te gaan, een film te kijken, uren te praten of wat dan ook. Ik kan me voorstellen dat wanneer vrienden/vriendinnen (en partners) zich gedwongen zouden voelen mee te doen er vrij snel irritatie zou ontstaan.

    Ook buiten relaties kan het gebeuren dat je te maken krijgt met mensen waarmee je niets kunt. Bijvoorbeeld met een oude vriend van een vriendengroep die af en toe opduikt. of vage collega’s. Niemand verplicht je aardig te doen. Beleefd blijven en afstand houden is prima.



Sommige HTML is toegestaan