Spring naar inhoud


Een vervelende driehoek

Beste Beatrijs,

Mijn beste vriend had al drie jaar een oogje op een vrouwelijke collega van hem, die gedurende deze periode bezet was. Toen die relatie uitging en zij weer single was, had hij haar uitgenodigd op zijn verjaardag (vlak voor corona), waar ik haar ook heb ontmoet. Daar sprong de vonk direct tussen haar en mij over. Een dag later heb ik haar een berichtje gestuurd via LinkedIn, waarna we contact zijn blijven houden. Mijn vriend was zeer verbolgen over mijn handelwijze en ik heb hem de kans gegeven om zijn gevoelens voor haar kenbaar te maken. Zij heeft hem laten weten geen gevoelens voor hem te koesteren en ze wil graag met mij verder. Mijn vriend heeft gezegd dat onze vriendschap voorbij is als ik met haar doorga. Ben ik te ver gegaan door contact met haar te initiëren na de verjaardag? Ik wil haar blijven zien, maar wil mijn vriendschap niet kwijt. Hoe kan ik beide behouden?

Liefde als splijtzwam

Beste Liefde als splijtzwam,

Ik zou zeggen: de vrouw heeft gewikt en de vrouw heeft beschikt. Daar is verder niets aan te doen. Uw vriend had drie jaar lang een oogje op zijn collega, maar zij was bezet. Toen haar relatie spaak liep, zocht hij toenadering door haar voor z’n verjaardag uit te nodigen. Die handschoen pakte zij niet op. In plaats daarvan beantwoordde zij de belangstelling die een onbekende voor haar aan de dag legde.

Zij wil hem sowieso niet, dus dan is het niet gepast voor uw vriend om haar aan u te misgunnen.

Uw vriend neemt het u kwalijk dat u zich op haar hebt gestort hebt, althans haar nader wilde leren kennen, waarna zich een amoureuze betrekking heeft ontwikkeld. Tja, zo gaat dat met mensen die op zoek zijn. Tegelijk heeft de vrouw zich desgevraagd duidelijk uitgesproken dat ze de gevoelens van haar collega niet beantwoordt. Voor zijn lot had het niet uitgemaakt of u zich nu wel of niet koest had gehouden. Zij wil hem sowieso niet, dus dan is het niet gepast voor uw vriend om haar aan u te misgunnen.

Gun uw vriend de tijd om over zijn teleurstelling heen te komen. Het is altijd vervelend om een blauwtje te lopen, maar nu het er niet in zit, zal hij zich er wel overheen zetten. Of de ontluikende relatie met deze vrouw bestendig blijkt moet nog worden afgewacht. Maar zelfs daaraan zal uw vriend op een gegeven moment wel gewend raken. Liefde overtroeft vriendschap, maar een beetje vriendschap moet zo’n aanslag kunnen lijden.

Artikelen in Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Joke schrijft

  Als je beste vriend al drie jaar een oogje op een vrouw heeft en haar – zoals jij ook weet – nu eindelijk heeft kunnen uitnodigen voor zijn verjaardag, vind ik het niet chic om zelf onmiddellijk werk te maken van deze vrouw. Op zijn minst zou je heel even kunnen aanzien of het echt niets wordt tussen deze twee. En vervolgens afwegen of deze vrouw echt zó bijzonder is, dat je de vriendschap op het spel zet. Niet doordat je (dan nog) een morele grens overschrijdt, maar doordat de situatie gewoon te pijnlijk kan zijn voor jouw vriend.

 2. Wil schrijft

  “een beetje vriendschap moet zo’n aanslag kunnen lijden.” Welke aanslag? Er is niks gebeurd waar “Liefde als splijtzwam” zich voor hoeft te schamen. De vriend had nog geen relatie met de vrouw in kwestie en volgens de vrouw zou die er ook nooit gekomen zijn. Als de vriend zich nu gepikeerd voelt omdat zijn droomvrouw de voorkeur geeft aan zijn beste vriend, dan is dat zijn probleem. Als hij enkel om die reden een jarenlange vriendschap wil verbreken dan is hij blijkbaar toch geen echte vriend.

 3. Stella schrijft

  Het is natuurlijk wel vleiend, dat de vonk direct oversprong. Maar iemand die net uit een relatie komt, is meestal niet de beste kandidaat. En een botte concurrent is meestal niet zo’n goede vriend. De voorbijgestreefde vriend heeft waarschijnlijk een goede beslissing genomen.

 4. Irene schrijft

  Ik zou ook niet amused zijn als ik jouw vriend was! Ik vind het not done. Misschien na een paar maanden, maar dan nog zou ik eerst met je vriend erover spreken. Draai de situatie eens om; hoe zou jij dan reageren?

 5. Peter schrijft

  Beste Joke, Wil, Stella en Irene, allereerst dank voor jullie reacties op mijn ingezonden brief. Waar ik vooral benieuwd naar ben is dat het voor mij klinkt alsof mijn vriend een soort ‘eerste optie’ op het meisje had en dat ik eerst had moeten wachten om te kijken of het iets tussen hen had geworden. Hoe had ik dat dan moeten zeggen? “Luister, ik vind jou heel leuk en ik merk dat je mij ook heel leuk vindt, maar hij heeft ook gevoelens voor jou en daarom wil ik pas over een tijdje gaan daten?”

  En om op de vraag van Irene terug te komen: ik zou het uiteraard ook pijnlijk hebben gevonden als mijn beste vriend er met een meisje waar ik een oogje op heb vandoor gaat, maar ik zou het hem eerlijk gezegd ook hebben gegund. Dat heb ik ook tegen hem gezegd, voordat ik hem de kans bood om zijn gevoelens voor haar kenbaar te maken. Als zij toen zou hebben aangegeven dat ze liever met hem was, had ik ruim baan gemaakt en was ik ondanks mijn pijn tegelijkertijd blij voor hem geweest.

 6. Ineke Kouwenhoven schrijft

  De vrouw in kwestie is geen speelbal tussen twee heren. Zij is de enige die bepaalt met wie zij wel of niet iets wil en niemand anders. En wie wel of niet iets met haar ‘mag’ behoort geen onderwerp van gesprek tussen twee vrienden te zijn. Laat staan dat de een vindt dat hij meer rechten op haar mag laten gelden dan de ander. Anno 2020 nog dit holbewonersgedrag…Sommige HTML is toegestaan