Spring naar inhoud


Grafconflict met schoonmoeder

Beste Beatrijs,

Ik ben sinds ruim een jaar weduwe, mijn man is vrij jong overleden. Vorige week werd ik gebeld door mijn schoonmoeder (ver in de tachtig) die het graf van mijn man (haar zoon dus) had bezocht en vond dat ‘haar kind er niet netjes bijlag’. Mijn schoonmoeder wil een betonnen rand om het graf heen en daar stenen tussen. Ik heb gezegd dat ik erover zou nadenken, maar eigenlijk heb ik hier grote bezwaren tegen, want ik wil mijn man niet ‘opsluiten.’ Bovendien kom ik zelf tezijnertijd in datzelfde graf te liggen. De verhouding tussen mij en mijn schoonmoeder is niet erg innig, maar we gaan wel met elkaar om. Hoe moet ik dit aanpakken?

Touwtrekken om een graf

Beste Touwtrekken,

Als weduwe bent u de baas over het graf van uw man. U betaalt immers de grafhuur en verdere kosten. U kunt tegen uw schoonmoeder zeggen dat u het op prijs stelt dat zij zich om de laatste rustplaats van uw man bekommert, maar dat u het mooi vindt zoals het is. Zeg haar eenvoudig hoe u erover denkt: ‘Sorry, maar ik houd niet van betonnen randen, en ik moet later zelf ook in dat graf liggen.’ Eerlijkheid dus, maar wel op een vriendelijke manier. Toch zult u zich wel kunnen indenken dat zij zich betrokken voelt bij het graf van haar zoon. Misschien kunt u bij wijze van tegemoetkoming het onderwerp ‘vegetatie op en om het graf’ met haar bespreken. Wie weet heeft ze ideeën over nieuwe aanplant waar u zich in kunt vinden en waarin u haar de vrije hand geeft. Dan kan zij toch concreet iets bijdragen.

Artikelen in Dood en begrafenis, Huwelijk en scheiding, Schoonfamilie.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan