Spring naar inhoud


Baby ruikt naar schoonmoeder

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder is dol op onze dochter van tien weken en houdt haar dan ook graag vast. Ik vind het prima als de opa’s en oma’s met onze baby knuffelen, het probleem zit hem in het sterke parfum van mijn schoonmoeder. Als zij mijn dochter heeft vastgehouden, ruikt mijn baby niet meer naar zichzelf, maar is volledig geparfumeerd. Als ik haar vervolgens borstvoeding geef, ruik ik het doordringende parfum van mijn schoonmoeder. Dit veroorzaakt ergernis en zelfs hoofdpijn bij mij. Ik krijg de neiging om mijn kind te gaan wassen en andere kleertjes aan te trekken. Mijn man vindt dat ik overdrijf en wil niet dat ik zijn moeder hier op aanspreek. Maar als mijn schoonouders op bezoek zijn, merk ik dat ik mijn dochter liever niet aan haar geef, wat ook weer niet aardig is. Kan ik haar toch vragen of zij wil minderen met de parfum? Wat is een tactvolle manier?

Geparfumeerde baby

Beste Geparfumeerde baby,

Het is inderdaad lastig om iemand aan te spreken op lichaamsgeur, want je treedt erg in de intimiteit van die persoon. Toch kunt u dit wel met uw schoonmoeder aan de orde stellen, mits u het omzichtig doet. Belangrijk is dat u het woord ‘stinken’ vermijdt en dat u uw ongerief als een afwijking van uzelf presenteert waarvoor u haar hulp nodig heeft. De hoofdpijn die haar parfum u bezorgt kunt u voor dit doel een beetje oprekken tot een allergie. Neem uw schoonmoeder apart (het moet even een onder-vier-ogen gesprek zijn) en zeg tegen haar dat u de laatste tijd een allergische reactie bij uzelf hebt opgemerkt voor het parfum dat zij gebruikt. Na een bezoek van haar krijgt u hoofdpijn en last van uw luchtwegen (dat laatste is niet waar, maar zeg het toch maar). Haar parfum gaat zelfs in de kleren van de baby zitten! Zeg sorry. Zeg dat u vermoedt dat die allergie met hormoonschommelingen te maken heeft en vraag haar vervolgens vriendelijk of zij haar parfum kan weglaten als zij weer op bezoek komt. Als u de schuld op uw hormonen gooit, bent u het niet zelf. Zo kunt u haar eventuele gekwetstheid tot een minimum beperken.

Artikelen in Schoonfamilie, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Els schrijft

    Ik herken dit! Door de zwangerschap ga je al veel meer ruiken. Ik heb mijn moeder erop aangesproken, en de schuld bij mezelf gelegd. Sindsdien gebruikt ze haar “geurtje” niet als ze bij ons komt. Het was geen enkel probleem.

  2. Berna schrijft

    Goed antwoord, maar ik zou niet zeggen dat je last hebt van je luchtwegen als dat niet zo is. Parfum is een bekende hoofdpijntrigger waar veel mensen last van hebben, dat zou toch genoeg moeten zijn.Sommige HTML is toegestaan