Spring naar inhoud


Overheersende schoonmoeder

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder bemoeit zich met de opvoeding van mijn dochter van twee. Ze geeft niet alleen mij doorlopend ongevraagd advies, maar corrigeert ook mijn dochter. Ik heb geen probleem met regels die bij haar thuis gelden, zoals geen schoenen op de bank, maar haar commentaar raakt elke facet van de opvoeding: vanaf hoe mijn kind moet eten tot de manier waarop ik haar in bad doe. Verder verbiedt ze mijn dochter doorlopend dingen, zoals ‘niet rennen, want dan val je’ en haalt bijvoorbeeld al haar eten weg als ze een onderdeel niet lekker vindt. Dit alles terwijl ik er naast zit. Het is altijd al gebeurd, voor ik iets kan doen. Mijn man ziet het ook en zegt er wat van, maar het helpt niet veel. Bovendien doet ze het vooral als hij er niet bij is. Inmiddels bezoek en ontvang ik mijn schoonouders met steeds meer tegenzin. Ik wil niet dat mijn dochter zo behandeld wordt. Het geeft mij het idee dat wij onze dochter niet goed opvoeden. Wat kan ik hier aan doen? Ik ben bang dat ik binnenkort uit mijn vel spring met de nodige kwetsuren tot gevolg.

Schoonmoeder gaat te ver

Beste Schoonmoeder gaat te ver,

Het is tijd voor een openhartig gesprek met uw schoonmoeder. Om te voorkomen dat u als schoondochter (koude kant) de kwaaie pier wordt, is belangrijk dat uw man erbij is. Misschien moet hij zelfs wel het woord voeren, in ieder geval het gesprek openen.

Neem eerst met uw man door welke concrete grieven u naar voren wilt brengen. De algemene boodschap moet zijn dat u en uw man het niet fijn vinden als oma andere regels voor uw kind hanteert dan uzelf. Geef voorbeelden: over eten, over in bad gaan, over slapen. Zeg vervolgens dat de voortvarendheid waarmee oma te werk gaat (te strenge regels, te snel met verbieden, te veel correcties van uw kind) de ouders ondermijnt. Maak het verschil duidelijk tussen regels die in haar huis gelden (geen schoenen op de bank, niet rennen in de huiskamer) en de opvoedingsregels die uzelf als ouders hanteert. In haar eigen huis stelt zij natuurlijk haar eigen regels, maar voor de grote lijn van de opvoeding ligt het gezag bij de ouders. Breng uw klachten op een vriendelijke, rustige manier onder haar aandacht.

Als uw schoonmoeder een beetje gezond verstand heeft, zal zij uw klachten serieus nemen en beterschap beloven.

Als uw man het te moeilijk vindt om zijn moeder hierop aan te spreken, moet u het zelf doen, want u bent degene die het meeste lijdt onder haar gedrag. Nog steeds is het heel belangrijk dat uw man erbij is en u steun geeft, zodat zijn moeder ziet dat u een front vormt. En dan is het afwachten hoe ze reageert. Als uw schoonmoeder een beetje gezond verstand heeft, zal zij uw klachten serieus nemen en beterschap beloven. De impliciete dreiging van uw hartige woordje zal haar niet ontgaan: als ze niet inbindt met haar opvoedingsbemoeienis, als ze u niet erkent als de baas, kan ze een leuke relatie met haar kleinkind wel vergeten.

Wat haar ongevraagde adviezen betreft: Zeg gewoon ‘ja, ja’ tegen haar en leg naast u neer wat u niet kunt gebruiken.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan