Spring naar inhoud


Schoonmoeder gaat te ver

Beste Beatrijs,

Sinds vier jaar woon ik samen met mijn vriend. Zijn ouders en ik liggen elkaar niet zo goed. Toen ik net zwanger was, heeft mijn schoonmoeder dit tegen onze wens aan de hele familie rondverteld. Dit vonden we niet leuk, want we wilden het nog even stil houden en het nieuws zelf vertellen. Mijn schoonmoeder deed heel luchtig (‘wat geeft dat nou’) en lachte het weg.
Later heeft ze foto’s van mijn bevalling, die mijn vriend samen met de babyfoto’s per abuis naar haar toe had gemaild, aan anderen op een feestje laten zien. Toen ik haar hierop aansprak dat ik dat vervelend vond, lachte ze me uit en zei dat ik niet zo preuts moest doen. Ik had tenminste een excuus verwacht, maar zij vindt dat ze niets misdaan heeft. Hoe moet ik hiermee omgaan?

Gekwetste schoondochter

Beste Gekwetste schoondochter,

Uw schoonmoeder heeft zich respectloos gedragen door in een gezelschap de blits te maken met privéfoto’s van uw bevalling. Dat het niet in haar hoofd opkwam om sorry te zeggen, nadat u uiting had gegeven aan uw misnoegen hierover, geeft te denken over haar empathische vermogens. Daar zal het niet best mee zijn gesteld. Dat was natuurlijk al duidelijk toen zij aan de haal ging met het goede nieuws van uw zwangerschap. Alles wijst erop dat dit een vrouw is wier lust en leven eruit bestaat om zichzelf groot en belangrijk te maken door middel van andermans privézaken. Zij is een parasiet.

Bij parasieten moet je uit de buurt blijven, anders zuigen je ze leeg. Het gaat om uw schoonmoeder, dus u kunt haar niet uit uw leven schrappen. Maar u kunt wel afstand houden in geestelijk en emotioneel opzicht. Bespreek nooit meer wat voor intieme informatie dan ook met haar en dring ook bij uw vriend aan op terughoudendheid ten opzichte van zijn moeder. Voor alles wat er in uw leven gebeurt staat uw schoonmoeder vanaf nu onderaan de lijst om te worden geïnformeerd. Ga met haar om zoals u met oppervlakkige kennissen omgaat: vriendelijk, beleefd en blanco. Voortaan is uw leven in gesprekken met uw schoonmoeder altijd prima in orde, leuk, gezellig en vooral nietszeggend. Hoe meer geestelijke afstand u inbouwt, hoe minder last u van haar zal hebben. Verzeker u van de loyaliteit van uw vriend, maar ga u niet tegenover hem te buiten aan klaagzangen over zijn moeder.

Artikelen in Schoonfamilie.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Suzanne schrijft

  Wat een goed advies! Geen ruzie, geen discussie, geen gedoe.
  Vriendelijk op afstand houden is inderdaad de ideale manier om meer van dit soort vervelende situaties te voorkomen. Nu maar hopen dat vriendlief zich hierin kan vinden.

  Ik vind het zowizo wansmaak om op een feestje met bevallingsfoto’s op de proppen te komen.

 2. Melissa schrijft

  Ik dacht even dat mijn eigen verhaal hier werd geschetst ondanks dat ik deze niet heb ingezonden. Ik wens deze gekwetste schoondochter al het goeds toe van de wereld en van harte het moment dat ze de respectloze acties van haar schoonmoeder van zich af kan laten glijden.

  Ik ga na vier jaar nog steeds met lood in mijn schoenen naar mijn verschrikkelijke schoonmoeder toe en zou willen dat ze niet zo van goede gezondheid was.

 3. Bettina schrijft

  OOh, ook hier ook zo enorm herkenbaar! En wat een hart onder riem van Beatrijs. Veel, heel veel dank daarvoor!

 4. Martha Blom schrijft

  Waarom heeft uw partner aan zijn mammie verteld dat u zwanger was? Hij wist toch dat u dat (nog) niet wilde. Ik ben bang dat zoonlief flink onder de plak zit bij moeder. Tijd dat hij volwassen wordt.

 5. Suzanne schrijft

  Beste Martha, ik lees in de brief helemaal niet dat de partner dat tegen de wens van de aanstaande moeder in heeft verteld. Dat staat er helemaal niet, er staat dat de schoonmoeder het tegen HUN wens in wereldkundig heeft gemaakt. Heel wat anders.Sommige HTML is toegestaan