Spring naar inhoud


Veeleisende schoonmoeder

Beste Beatrijs,

Ik heb al twee jaar een lieve vriend. Zijn moeder is een naar en vooral egoïstisch mens. Ik vind haar zo’n spook dat ik zelfs mijn leerlingen (ik ben docent Nederlands) een opstel laat schrijven over ‘de ideale schoonmoeder’, als ze het te bont hebben gemaakt. Mijn vriend en ik wonen allebei nog thuis. We staan op de wachtlijst voor een huis, maar komen daarvoor voorlopig niet in aanmerking wegens studieschuld. Hij woont op een boerderij in het noorden van het land, ik in de Randstad. Dat is een behoorlijke afstand. Zijn ouders hebben een hoop vee, waar mijn vriend op moet passen als zij weg zijn. Altijd dus, want sinds een half jaar hebben ze een camper. Ze gaan voortdurend weekendjes op stap naar Duitsland, Oostenrijk en België. Het probleem is dat die uitstapjes onaangekondigd zijn. Ze houdt totaal geen rekening met ons en gooit onze levens steeds overhoop. En het ergste is: hij is afhankelijk van haar, want hij moet z’n studieschuld bij haar aflossen. Ze is onbeschrijflijk egoïstisch. Dit probleem beheerst mijn leven.

De pest aan schoonmoeder

Beste De pest aan,

U hebt geen probleem met uw schoonmoeder, maar met uw vriend. Die betoont zich al te afhankelijk van zijn ouders. Als hij zijn studie heeft afgemaakt, dan moet hij werk zoeken, desnoods iets aannemen wat onder zijn niveau ligt, en niet thuis bij Mama blijven wonen. Dat geldt voor uzelf trouwens ook. U bent docent. Dan kunt u toch wel ergens een etage of een zolderkamer vinden? Uw vriend moet het huis uit bij zijn ouders, een lening bij de bank sluiten, waarmee hij zijn ouders kan terugbetalen, en vervolgens de lening aan de bank afbetalen. De bank vraagt alleen maar geld en zadelt hem niet met koeien op.

U zult best gelijk hebben met uw kritiek op uw schoonmoeder, maar de essentie van de ellende zit ’m erin dat uw vriend zich niet onder haar invloed weet uit te worstelen. Daarmee laat hij ook zien dat hij de relatie met u minder belangrijk vindt. Zeg tegen hem dat hij daar weg moet (zijn ouders moeten maar een andere veeverzorger vinden) en dat hij zelfstandig moet gaan wonen. U kunt ook zelf op uw eigen salaris woonruimte huren en hem bij u laten intrekken. Blijf niet zitten wachten op huizen waar u voor staat ingeschreven, want die komen echt niet. U moet er zelf actief achteraan gaan. En por uw vriend op uit zijn lethargie.

Artikelen in Klassiekers, Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan