Spring naar inhoud


Envelopje voor baby

Beste Beatrijs,

Over een paar maanden krijgen wij ons eerste kindje. Wij verwachten dat wij – net als vele nieuwbakken ouders – voornamelijk kinderkleertjes cadeau zullen krijgen in de kraamtijd. Nu mogen wij een gegeven paard niet in de bek kijken en moeten wij blij zijn met de moeite die het bezoek voor ons en ons kindje doet, maar wij vinden het zonde om een overdosis aan kleine kinderkleertjes te krijgen waar het kindje snel uit zal groeien. Liever willen wij een duurzaam cadeau ontvangen waar het kind later ook iets aan heeft. Het lijkt ons een mooi idee om een spaarrekening te openen waarop een bedragje gestort kan worden. Op trouwkaarten is een ‘envelopje’ geaccepteerd als teken dat het bruidspaar een geldbedrag op prijs stelt. Is het vreemd als er een envelopje op een geboortekaartje staat?

Geld voor de baby

Beste Geld voor de baby,

U bedoelt een envelopje waaronder uw bankrekeningnummer staat vermeld, zodat uw internetbankierende vrienden hun verplichting jegens u tegelijk met hun andere betaalopdrachten kunnen afhandelen? Doe het alstublieft niet! Envelopjes als symbool voor contant geld maken altijd een inhalige indruk. Zowel op trouwkaarten als op poezelige geboortekaartjes staat een envelopje voor de vraag ‘Mag ik effe vangen?’ U wekt daarmee de schijn te zoeken naar mogelijkheden om de kosten die een kind nu eenmaal met zich meebrengt althans gedeeltelijk af te wentelen op uw vrienden en familie. Maar kraambezoek heeft geen onderhoudsplicht. Laat ze maar komen met hun babykleertjes en speelgoedjes! Er zit altijd wel iets aardigs bij en wat u niet kunt gebruiken geeft u door of weg.

Artikelen in Cadeaus, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


14 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Wim schrijft

    Geld voor de baby schrijft dat envelopjes op een trouwkaart geaccepteerd zijn. Nou niet bij mij. En wat ik nog erger vind, is dat het tegenwoordig ook heel normaal schijnt te zijn dat echtgenotes van dikverdienende vijftigers die binnenkort jarig zijn, inzamelingsacties houden voor de aanschaf van nuttige zaken als bladblazers en takkenhakselaars. Maar ik zal mij tot het onderwerp beperken. Ik heb, als man van in de vijftig, wat tips voor Geld voor de baby. Zet op het geboortekaartje: een “eventueel cadeau graag in overleg”. Zodra er gebeld wordt voor een afspraak, kun je met het volgende komen:

     zeg gewoon dat je alles al hebt en dat je dus geen cadeaus hoeft. Benadruk dat je het bezoek als cadeau ziet;
     vraag de bezoeker bij de eerstvolgende collecte van het Rode Kruis wat extra te doneren in plaats van een cadeau;
     als de ander toch wat wil geven, vraag dan om een fles wijn voor je man. Die heeft de laatste tijd toch al zo weinig aandacht gekregen;
     vraag anders om een cadeau voor een broer of een zus van de pasgeborene. Die heeft . . . . ;
     hier in Friesland wordt bij een kraambezoek altijd een borrel gedronken (het heet hier niet voor niets poppeslok). Zeg tegen de bezoeker dat je na 9 maanden zwangerschap behoefte hebt om een stevige borrel met hem of haar te drinken. In plaats van een cadeau kan de bezoeker dan een taxi naar huis nemen;
     spreek met de bezoeker af dat hij/zij een niet modegevoelig kledingstuk koopt voor een één-jarige;
     spreek met de bezoeker af dat hij/zij een speelgoedje koopt voor een één-, twee- of drie-jarige.

    Met vriendelijke groet,
    Wim die altijd goed scoort met kraamcadeautjes

  2. Jeanine van Rooij schrijft

    Je scoort goed en mijns insziens niet alleen met kraamcadeautjes. Chapeau voor Wim.

    Jeanine

  3. Chris schrijft

    Hier in Begië schrijven we op het geboortekaartje cadeau eventueel “PAMPERREKENING” en rekeningnummer.
    Dit is tegenwoordig gebruikelijk en volledig sociaal aanvaard.

  4. Ineke, Leiden schrijft

    Tja, Chris, dat kan nog zo geaccepteerd zijn, dat maakt het nog niet goed. Wim: fantastisch, ik print je bijdrage uit en hang hem boven mijn bureau.

  5. Kiki schrijft

    Grappig dat dit onderwerp aan bod komt. Ik ben het helemaal met Beatrijs eens. Ik kreeg laatst ook een geboortekaartje met een datum voor het kraamfeest en als cadeautip een envelopje. Hoewel ik me kan voorstellen dat de ouders geld beter kunnen gebruiken dan door bezoek uitgekozen cadeautjes, bekroop mij ook precies zo’n gevoel dat Beatrijs beschrijft. Het verbaast me eigenlijk dat het juist in België, waar men toch iets beleefder en fijngevoeliger is dan in NL geaccepteerd is…

  6. Johanne schrijft

    Toen een kennis van mij een kindje kreeg ben ik op kraamvisite geweest met een cadeautje waarvoor ik echt moeite had gedaan. Bij het tweede kindje stond een envelopje op het geboortekaartje. Ik vond het vreselijk hebberig staan en heb het kraambezoek aan me voorbij laten gaan.
    Als dat je doel is? Het scheelt in elk geval ongewenste cadeautjes.

  7. Charlotte schrijft

    Wij hebben bij ons eerste kindje geen envelopje gedaan en kregen toen heeeeeel veel kleertjes, waarvan helaas de maat niet goed was. Of de maat was goed maar de kleding paste niet bij het seizoen. Ook kregen we zoveel kleding dat ik eigenlijk een half jaar geen kleding zelf moest kopen.
    Bij ons tweede kindje gaven we een receptie en hebben we het envelopje erop gezet als cadeautip. Dus zeker niet als verplichting. Maar wij vonden het zonde van het geld als we weer allemaal meisjekleding kregen, die we nog als nieuw van de eerste in de kast hadden liggen. Het was een tip en de meeste mensen hebben geld gegeven en de mensen die er echt niet van houden gaven wel een cadeautje. Wij hebben er geen spijt van. Als ze niks willen geven dan geven ze niks. Het is alleen een tip.

  8. Patricia schrijft

    Op onze trouwkaart hebben wij het volgende rijmpje af laten drukken:
    Uw bezoek is ons meer waard dan een cadeau
    maar als u toch iets wilt geven doe het dan zo:
    en dan het envelopje
    Misschien ook een idee voor een geboortekaartje?

  9. Respect voor sympathieke oplossingen schrijft

    Net als Johanne ga ik niet op kraambezoek bij het incassobureau. Patricia en Charlotte hebben het goed opgelost. Het woord ’tip’ haalt het eisende inhalige toontje weg. Mensen die geen kado kunnen bedenken geven opgelucht geld. Degenen die met liefde en toewijding iets unieks (denken) uit te zoeken kunnen hun gang gaan. Als ouders reageer je net zo enthousiast op de geschenken in natura, dat is wel zo netjes. Dat overbodige of ongeschikte kadootjes misschien discreet verkocht worden op Marktplaats hoeft verder niemand te weten.

  10. Diana. schrijft

    Hi,
    wij hadden voor de geboorte van onze kleine al veel kleertjes van vriendinnen gekregen; als ook commode, wieg, etcetera.
    Wij vonden cadeaus als bergen kleren en speeltjes geen goed idee.
    Hebben als ‘cadeautip:’ een envelopje getekend, en een bakfiets, die wij wilden aanschaffen. Mensen vonden het heel leuk te kunnen bijdragen aan de fiets, er werd ook heel gul gegeven. En de mensen die zelf iets wilden kopen, die deden dat ook. Helemaal prima!
    Later belandde de kleine in het ziekenhuis, weer reden tot het geven van bergen knuffels…. dus daar kom je soms niet onderuit. Maar ook heel goed om samen met haar (ze is nu drie) af en toe knuffels uit te zoeken die naar de kringloopwinkel kunnen. Zo leert ze afscheid te nemen van spullen en te kiezen.
    Diana.

  11. Heni schrijft

    Wat wordt er toch overspannen gedaan over een envelopje, het is in veel gevallen leuker als je naar eigen smaak iets uit kunt kiezen.
    Waarom zou je mensen willen opzadelen met kleertjes of knuffels waarvan al een overdadige hoeveelheid aanwezig is? om dat vervolgens weer te gaan verkopen op Marktplaats? en dat is dan wel geaccepteerd? in dat geval is het alleen maar een onnodige omweg waarvan uiteindelijk hetzelfde overblijft als met een envelopje: geld.
    Ik vind het heel begrijpelijk dat mensen liever zelf de keus willen hebben, het enige dat me stoort aan dat hele envelopidee is het te geven bedrag
    .Een cadeau kun je naar believen uitzoeken, maar bij een bedrag wordt het vaak toch meer dan je anders uit had gegeven.

  12. Anna schrijft

    Toen mijn nichtje vorig jaar een baby kreeg stond op de uitnodiging voor het kraamfeest een link naar een soort cadeaulijst. Daar stonden allerlei nuttige en minder nuttige cadeautjes op (kleding, knuffels, handdoeken, etc) die de ouders hadden uitgezocht. Ook met de goede maat erbij. Ik was daar zo blij mee! Want ik kon nu alsnog ‘zelf’ iets uitzoeken en ik wist zeker dat ik ze niet zou opzadelen met overbodige dingen.

  13. Liza schrijft

    Toch logisch dat mensen het zonde vinden om cadeaus te krijgen waar ze niks mee kunnen. Jammer dat het door sommige niet wordt geaccepteerd, maargoed je hebt altijd mensen die alles beter weten dan andere en liever een cadeau door de strot duwen dan iets geven waar ze blij van worden. Lekker thuisblijven!

  14. Emma schrijft

    Bij het geven van een cadeau gaat het voor zover ik weet om de ontvanger en niet om de gever. Ik doe zelf liever iemand een plezier met geld dan dat ik ze iets geef wat ik weliswaar heel leuk vindt, maar zij niet. Mijn schoonouders geven ook altijd geld, heerlijk. Het is namelijk geld dat je zonder verder nadenken uitgeeft aan dingen die je echt niet nodig hebt, maar wel graag wil hebben. Een cadeau aan jezelf. Ik doe dat toch minder makkelijk van het gezinsbudget.
    Wat ik wel slim vind is om er bij te zeggen dat het een tip is als je geld vraagt, en ook dat je vooraf of na aanschaf een keertje vertelt wat je met het geld hebt gedaan.
    De kraamlijst vind ik overigens een fantastisch idee. Je geeft toch iets echts, maar zonder dat je iets koopt wat een week later weer op Marktplaats staat.
    Overigens ben ik enthousiast en niet onverdienstelijk amateurfotograaf, dus mijn cadeau is standaard een fotosessie van de baby of het gezin. Daar hebben mensen altijd nog dankbaar gebruik van gemaakt!



Sommige HTML is toegestaan