Spring naar inhoud


Te intiem met baby

Beste Beatrijs,

Ik ben sinds een maand moeder van een prachtige dochter. Ik vind mezelf best makkelijk in de omgang, maar ik merk dat ik moeite heb met bepaald gedrag tegenover mijn dochtertje. Ik heb bijvoorbeeld een vriendin die vaak langs komt met haar kindje van anderhalf. Het irriteert mij dat zij haar kind aanspoort mijn dochter kusjes te geven. Dit terwijl zij zelf regelmatig last heeft van een koortslip! Ik weet dat het lief bedoeld is, maar ik vind het vervelend. Wat me ook niet bevalt is de gewoonte van mijn schoonmoeder om haar pink in de mond van mijn kind stoppen om haar te sussen. Dan zit ik me ook helemaal op te vreten, maar ik durf er niets van te zeggen. Ben ik een vervelende, overbezorgde moeder? Hoe kan ik hier iets van zeggen zonder dat ik ruzie krijg?

Baby’s, kusjes en pinken

Beste Baby’s, kusjes en pinken,

Nee, u bent zeker geen overbezorgde moeder en u kunt hier prima wat van zeggen. Zodra uw vriendin haar kind aanspoort om de baby kusjes te geven, zegt u vriendelijk dat u dat liever niet wil, omdat baby’s in de eerste paar maanden van hun leven bevattelijk zijn voor virussen. U wil niet dat uw kind verkouden wordt! Tegen uw schoonmoeder zegt u op het moment dat ze aan de gang gaat ongeveer hetzelfde: ‘Ach, Dorien, wil je alsjeblieft niet je pink in haar mondje stoppen? Het is niet hygiënisch en ik vind het geen prettige aanblik als de baby op andermans lichaamsdelen zuigt.’ Beroep u zo nodig op de autoriteit van de arts of de kraamverzorgster en zeg dat zij dit gedrag op hygiënische gronden afraden. Wanneer u uw toon rustig en zakelijk houdt, zullen de mensen in uw omgeving zich niet afgeblaft voelen en zich aan uw consignes houden.

Artikelen in Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. johanna schrijft

  Iedereen is drager van een schimmel die spruw veroorzaakt. Uw moeder dus ook! Ook al weet ze dat niet en heeft ze nergens last van.
  Zodra uw kind spruw krijgt en u borstvoeding geeft, heeft u echt een probleem.
  Leg dit uit aan uw moeder, dan zal ze het vast niet meer doen.

 2. Esther schrijft

  @ Johanna; iedereen is inderdaad drager van candida, wat spruw veroorzaakt. De eigen moeder van de baby dus ook, en de meeste baby’s zijn tijdens de bevalling al besmet met candida. Het komt alleen pas tot uiting als de weerstand van de baby om een of andere reden wat lager is.
  Geen reden dus om kinderen van een ander bij je eigen kind weg te houden.

  Als de moeder echt een koortslip heeft zou ik misschien wel even het kussen weigeren, maar anders niet. Laat dat kindje toch een kusje aan de baby geven. Tenzij er echt gesnotterd wordt krijgt de baby er heus niks van.

 3. Lilian schrijft

  Je kan tegen het kind zeggen dat het de baby een kusje op zijn hoofd mag geven (voorhoofd.)Sommige HTML is toegestaan