Spring naar inhoud


Reputatie zuiveren

Beste Beatrijs,

Op mijn werk ben ik via een tamelijk heftige mail (met cc aan drie anderen) ten onrechte van iets beschuldigd. Snel werd duidelijk dat hier geen enkele grond voor was en de zender van de mail heeft mij mondeling excuses aangeboden. Ik heb hiervoor bedankt en hem meteen om een rectificatie van zijn mail gevraagd. Dit omdat ik later geen last van de onterechte aantijging wil krijgen. De betrokkene weigert aan mijn verzoek te voldoen. Wat zou hij moeten doen in het kader van goede omgangsvormen?

Vals beschuldigd

Beste Vals beschuldigd,

Degene die uw blazoen besmeurde heeft de taak het ook weer schoon te wassen. Hij heeft naar drie personen een lasterlijke e-mail gestuurd, dus hij moet ook via e-mail de zaak recht zetten tegenover diezelfde drie personen. Als betrokkene die niet wil schrijven, ga dan naar de chef, leg het probleem voor en vraag of de chef hem opdracht kan geven om die mail te versturen. Als u daar ook op weigerachtigheid stuit, stuurt u zelf een rectificerende mail naar degenen die het oorspronkelijke bericht ontvingen met een cc naar de lasterbron, waarin u meedeelt dat de zender zijn beschuldiging intrekt. Uw naam moet gezuiverd worden en als de aanstichter van het probleem daar geen puf voor heeft, moet u zelf het klusje maar namens hem opknappen.

Artikelen in Collega's, Internet en e-mail.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Patrick schrijft

  Dit is een schoolvoorbeeld van pesten op het werk! Je wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld, en verontschuldigingen gebeuren onder vier ogen. Daarmee is het dus eigenlijk geen rectificatie. Let er goed op dat dit bij een los incident blijft.

  Beatrijs’ suggestie is goed, zo ziet iedereen hoe het volgens u in elkaar steekt, en als er verder geen tegenreactie op komt, dan zal dat verder ook wel kloppen.

  Hoe dan ook vind ik het niet handig van uw collega dit soort zaken via een mail te doen, en al helemaal niet om er anderen zo bij te betrekken.

  Beter is om dit soort zaken onder vier ogen direct met elkaar te bespreken, zeker als het van enigzins ernstige aard is. Bij een puur textuele vorm van communicatie is er veel kans op foute interpretatie door de lezer.

 2. elle schrijft

  Een mail is makkelijker geschreven dan een live gesprek gevoerd. Dit soort mails is afkomstig van mensen die te laf zijn je persoonlijk op te zoeken. Ik heb een werkgever die alles dus ook frustraties en ergernissen per mail communiceert met naam en toenaam, altijd een paar randfiguren meenemend in cc. Wie zo’n mail krijgt is de pineut want er is niemand die de baas op de vingers tikt. Er rest dan vaak maar een ding, wegwezen. Nodeloos te zeggen dat er groot verloop is. In dit geval is het deel van de cultuur van een bedrijf waar je pas achter komt wanneer je enige tijd in dienst bent.Sommige HTML is toegestaan