Spring naar inhoud


Echtparen lezen elkaars e-mail

Beste Beatrijs,

Ik merk nu en dan dat echtparen, waarvan de partners elk een eigen e-mailadres hebben, elkaars mail blijken te lezen. De één reageert dan op een mailtje dat ik aan de ander via diens eigen emailadres heb gestuurd. Dat voelt ongemakkelijk, omdat ik daar bij het schrijven geen rekening mee heb gehouden. Er zijn ook stellen die duidelijk een gezamenlijk mailadres gebruiken, bijvoorbeeld pietenjannie@hotmail of die gewoon maar één adres hebben. Dan ligt het meelezen van elkaars mail voor de hand en kan de zender er ook rekening mee houden. Wat zegt de etiquette hierover?

Onverwachte meelezers

Beste Onverwacht,

De etiquette stelt zich volgend op in dezen. De ervaring leert dat meelezen gebeurt, wanneer de computer wordt gedeeld. Papieren brieven werden en worden trouwens ook vaak meegelezen. De e-mail-zender kan net zo min als de papieren-brievenschrijver aan de ontvanger voorschrijven wat die hiermee doet. De ontvanger kan te allen tijde de boodschap laten lezen aan wie hij/zij maar wil. Wees erop voorbereid, dat is het enige. Waarbij ik aanteken dat het hoe dan ook onverstandig is om iemand een e-mail te schrijven, waarvan u absoluut niet wil dat die zijn of haar partner onder ogen komt. U moet er rekening mee houden dat partners alles aan elkaar doorbrieven. Is het niet omdat zij elkaars post en mail lezen, dan wel omdat zij elkaar vertellen wat ze van anderen hebben vernomen.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Internet en e-mail.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Corina schrijft

  haha ja tegenwoordig is dat normaal. Ik vind dat je open en eerlijk moet zijn in een relatie/huwelijk. Mijn vriend kent mijn wachtwoord en ik die van hem. We kunnen altijd op elkaars hotmail of social media accounts. Ik vind dat heel prettig. En hou er toch geen rekening mee dat hij weleens mee kan lezen. Want als ik iets negatiefs zegt tegenover mijn beste vriendin dan weet hij daar toch al van want ik zeg het ook rechtstreeks tegen hem! we begrijpen heel goed dat we soms even van ons af moeten schrijven. Ik kan me wel voorstellen dat een ander het niet prettig vind als ze jou mailen met iets wat privé is en dat je partner dan mee leest…

 2. Suzanne schrijft

  Sorry, maar ik vind dat niet normaal. Ik vind elkaars post/mail/berichten lezen niet open en eerlijk, op mij maakt het de indruk van controle en achterdocht. Het minst negatieve wat bij mij opkomt is: geen respect voor elkaars privacy. Als ik thuiskom en mijn post is opengemaakt, dan denk ik niet ‘fijn, we zijn open en eerlijk’. Ik kijk nooit in de post van mijn vriend (of mijn 18+ kinderen), niet in zijn mail en niet in zijn telefoon. Voor zover ik weet doet hij dat ook niet bij mij.
  Een hotmail-adres is in minuutje gemaakt, je partner kan talloze mailadressen hebben waarvan je het bestaan niet eens weet…

 3. SaintGermain schrijft

  Ooit vroeg iemand mij per e-mail of ik met hem wilde vreemdgaan (in de inleidende alinea deed hij in poëtische bewoordingen uit de doeken hoe aantrekkelijk hij me wel niet vond, daarna vroeg hij letterlijk of ik met hem zou willen vreemdgaan en stelde hij voor dat we elkaar zouden ontmoeten ‘op een plek waar niemand ons kent’. )

  De persoon wist notabene dat ik getrouwd ben en had enkele weken vóór dat mailtje zelfs kennis gemaakt met mijn man.

  Ik heb hem een niet zo aardig antwoord teruggestuurd, met een cc’tje naar mijn man.Sommige HTML is toegestaan