Spring naar inhoud


Wasgoed hindert bezoek

Beste Beatrijs,

Ik huur een etage op de bovenste verdieping. Mijn was heb ik geregeld in het trappenhuis hangen, waar niemand van mijn onderburen langs komt. Nu willen mijn buren dat ik op zaterdag geen was uithang, omdat ze dan vaak mensen op bezoek krijgen en die vinden dat geen gezicht als ze naar boven kijken. Mijn buren willen hen die aanblik besparen.

Mijn probleem is dat ik juist in het weekend tijd heb voor de was. Daar komt bij dat deze buren, met wie ik de benedentrap deel, in de vijf jaar dat ze er wonen nog nooit het trappenhuis hebben schoongemaakt. Ik wil daar elke keer wat van zeggen, maar dat komt er niet van en dan doe ik het uiteindelijk zelf, omdat ik me er blijkbaar als enige aan stoor. En nu willen ze dat ik de was niet meer op zaterdag op mijn eigen gang hang! Hun gasten roken zodanig dat ik dat in mijn huis ruik, wat niet echt lekker is. Ik vraag hen toch ook niet om hun gasten het roken te verbieden? Ik heb hun verzoek om de was binnen te halen ingewilligd, maar ik heb daar eigenlijk spijt van en ben ook niet van plan me hier verder aan te houden. Moet ik me iets van hen aantrekken?

Wasgoed hindert bezoek

Beste Wasgoed hindert,

Uw buren zijn vervelende zeurpieten. Natuurlijk mag u uw was in eigen trappenhuis te drogen hangen. Als bezoekers van de ondergrenzende verdieping niet tegen de aanblik van schone onderbroeken kunnen, moeten ze maar niet naar boven kijken.

Toch moet u uw buren te vriend houden. In uw eigen belang, anders wordt het wonen daar onleefbaar. Dus neem de kwestie nogmaals met hen op. Nodig hen uit voor een kopje koffie en leg alles precies uit als hierboven – op een vriendelijke manier. De verontwaardiging moet nergens in uw woorden te detecteren zijn. Hel daarentegen over naar een toon van verontschuldiging. Zeg dingen als: ‘Het spijt me vreselijk, maar’ (en dan geeft u uw visie op de was). U snijdt vervolgens het onderwerp ‘geven en nemen’ aan en u noemt uw kleine ergernissen (rokende bezoekers & niet schoonmaken). U zegt dat u van uw levensdagen niet zou overwegen om hun bezoekers het roken te verbieden (hoewel u er wel degelijk last van hebt), dus dat hun bezoekers misschien ook uw vrijheid zouden kunnen respecteren om uw was op uw eigen grondgebied te drogen te hangen. Maak afspraken over het schoonhouden van de benedentrap, schenk de buren eventueel een glaasje in en rond de sessie af met gezellige small talk over iets anders. Inzwachtelen en besuikeren is het devies bij ergernissen tussen buren.

Artikelen in Buren, Visite.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. FS schrijft

    Uw buren zijn juist heel coulant in hun verzoek aan u om alleen in het weekend geen was op te hangen. Het trappenhuis in etagewoningen / portiekwoningen is doorgaans gemeenschappelijke ruimte, en hoort niet als priveegebied ingepikt te worden. Dat geldt ook voor de bovenste verdieping. Het trappenhuis is de gezamelijke entree van de woningen, en hoort door alle bewoners netjes en representatief gehouden te worden. Het lijkt mij heel vervelend voor de buren om bij het betreden van hun woning tegen uw natte onderbroeken aan te moeten kijken.Sommige HTML is toegestaan