Spring naar inhoud


E-mail van anderen lezen

Beste Beatrijs,

Is het erg onbehoorlijk als je soms, of meestal, de e-mail leest die niet voor jou bestemd is? Als ik een mailtje wil schrijven, kom ik regelmatig dingen tegen die mijn verwerpelijke nieuwsgierigheid oproepen. Even kijken, wie is nu toch Van Brommestein, en wat heeft ie te melden? Ik probeer de verleiding te weerstaan om het schrijven van Van B. op te roepen, maar dat lukt mij zelden of nooit. Mijn echtgenoot is vervuld van onbegrip. Hij vindt het een milde vorm van schending van het briefgeheim en hij verzekert mij het niet in zijn hoofd te halen om mijn e-mail-verkeer door te nemen. Een aan mij gerichte open ansichtkaart leest hij soms wel, en daar heb ik in het geheel geen moeite mee. Voor een goed begrip: ik maak nooit mijn mans post open, of althans: bijna nooit. Hoort e-mail, hoe open en bloot ook, toch een gesloten boek te blijven voor andermans ogen?

Nieuwsgierig Aagje

Beste Nieuwsgierig,

U kent het antwoord op uw eigen vraag heel goed. U schrijft: ‘ik probeer de verleiding te weerstaan’. Dat betekent dat u het ‘lagere’ aan u voelt trekken, oftewel het onfatsoenlijke, het zondige. Om elke twijfel weg te nemen kan ik het nog wel eens zwart op wit zetten: men hoort niet onuitgenodigd andermans e-mail te lezen! Een persoonlijke missive is een persoonlijke missive, of die nu op papier wordt aangeleverd of elektronisch.

Nadat ik dit vastgesteld heb, haast ik mij eraan toe te voegen dat de e-mailer niet voorzichtig genoeg kan zijn. Zolang internet bestaat is privacy een punt van discussie. Gebruikers moeten beschermd worden tegen inbraak en ongewenste meelezers van buiten. Maar het grootste gevaar komt van binnen: gezinsleden en collega’s, iedereen leest stiekem mee. Zeker wanneer er computers gedeeld worden en wachtwoorden circuleren. Mensen die er niet over zouden piekeren bureaulades te lichten om andermans brieven te lezen, openen wel schaamteloos e-mails van anderen. Misschien omdat een muisklikje zo makkelijk is? Of omdat elektronische post op de een of andere manier minder ‘echt’ is?

Hoe dit ook zij, het is raadzaam om geen gevoelige informatie per e-mail te verzenden. Huisgenoten van de geadresseerde weten zich vaak niet in te houden. En op kantoor worden intieme roddels niet alleen door derden aangeklikt, maar ook via de forward-knop verspreid onder de rest van de collega’s. Gebruik voor vertrouwelijke mededelingen de telefoon of schrijf een brief.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Internet en e-mail.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan