Spring naar inhoud


Kind wordt verwend door anderen

Beste Beatrijs,

Mijn zoontje van zes is al twee jaar bevriend met een jongetje bij wie hij regelmatig speelt. Hij is enig kind en zijn moeder heeft haar deur wagenwijd open voor vriendjes van haar zoon. Mijn zoon mag mee naar de bioscoop, naar het dolfinarium en als hij dat zou willen, dan mag hij elke dag wel komen spelen. Mijn zoontje heeft allang door dat bij haar alles mag en dat hij krijgt wat hij wil hebben. Zeker als hij het op een huilen zet, want daar kan ze niet tegen. Mijn jongste zoon van vier doet ook al mee met die rage en als hij huilt dan mag hij ook altijd mee, want ze vindt het zielig om hem alleen te laten (bij mij). Ik probeer mijn kinderen te leren dat er grenzen zijn aan wat ze mogen op materieel gebied, en andere gebieden. Soms is nee gewoon nee. Ik vind ook niet dat mijn kinderen misbruik mogen maken van andermans goedheid. Ik heb het gevoel dat ik mijn kinderen in haar bijzijn niet kan opvoeden, want zij maakt van mijn nee altijd een ja. Als ik er niets van zeg, krijg ik het gevoel dat mijn kinderen onopgevoede, verwende mormels zijn. Als ik er wel wat van zou zeggen ben ik bang dat ik haar beledig in haar gastvrijheid.

Nee is nee

Beste Nee is nee,

Het is natuurlijk leuk voor uw zoontje om bij een vriendje over de vloer te komen, waar men het breed laat hangen. Uitstapjes, veel snoep, speelgoed in overvloed. Op zichzelf kan dit geen kwaad. Het is altijd goed als kinderen meemaken dat het er in verschillende gezinnen anders aan toe gaat. Stel de grens bij twee dingen. Laat niet uw jongste zoontje al te vaak meedoen met zijn oudere broer. Kinderen hebben graag hun eigen vriendjes, en ik denk niet dat uw oudste het leuk vindt om altijd zijn broertje in zijn kielzog te hebben, wanneer hij bij dit vriendje speelt. De jongste moet maar met z’n eigen vriendjes spelen. Probeer die uitnodigingen dus te limiteren. Dat kan door zelf iets voor de jongste te organiseren (speelafspraken of andere plannen) of door beleefd te weigeren.

Het andere is dat u een rem moet zetten op materiële giften. Het is geen goed idee dat uw oudste zomaar speelgoed of cadeaus krijgt, als hij daar is. Bioscoop of dolfinarium, vooruit. Snoep, toemaar. Maar cadeaus buiten verjaardagen om gaat te ver. Praat hierover met de moeder. Zeg dat u het niet prettig vindt dat uw zoontje van haar krijgt wat hij hebben wil. Dat in uw opvoeding cadeautjes met verjaardagen en Sinterklaas worden gegeven, en dat deze gewoonte door haar wordt ondermijnd. Vraag haar vriendelijk of ze daar mee op wil houden. Als u het gesprek een beetje luchtig houdt, zal ze wel begrip hebben voor uw bezwaren.

Artikelen in Cadeaus, Kinderopvoeding, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan