Spring naar inhoud


Buitengesloten door vriendin

Beste Beatrijs,

Ik heb al bijna veertig jaar een goede vriendin. Sinds anderhalf jaar heeft ze een nieuwe partner die nu ook bij haar is ingetrokken. Ik ben oprecht blij voor haar. Na de dood van haar echtgenoot tien jaar geleden voelde ze zich erg alleen staan in het leven. Er is één probleem: mijn man en ik mogen geen kennis maken met haar nieuwe relatie. Ze zegt dat hij en wij niet bij elkaar passen. Onze leefwerelden zouden te verschillend zijn.

Ik heb hen uitgenodigd om te komen eten. Nee, haar vriend is niet iemand om op bezoek te zitten. Binnenkort geef ik een feestje voor mijn 60ste verjaardag. Mijn vriendin komt alleen. Ik voel me afgewezen. Van een echte vriendin ben ik naar mijn idee gedegradeerd tot een kennis-voor-buitenshuis, iemand met wie je van tijd tot tijd naar de film kunt gaan. Moet ik het waarderen dat ze af en toe tijd blijft vrijmaken voor mij? Of moet ik toegeven aan de neiging een punt achter onze vriendschap te zetten vanwege het onbevredigende van de situatie?

Buitengesloten

Beste Buitengesloten,

Doordat uw vriendin haar nieuwe liefde niet introduceert bouwt ze inderdaad meer afstand in in de vriendschap met u, maar ik vermoed dat het minder aan haar ligt dan aan haar nieuwe vriend. U bent allen zo rond de zestig en veel mannen van die leeftijd hebben totaal geen animo om zich bezig te houden met mensen die ze niet tot hun intimi rekenen. Dit verschijnsel komt trouwens ook onder jongere mannen voor. Op bezoek gaan bij kennissen, conversaties voeren, feestjes, gezellig doen – het interesseert hen allemaal geen fluit. Ze hebben genoeg aan hun partner, misschien af en toe een familielid, en voor de rest amuseren zij zich solitair met televisie, internet, klussen, vissen of andere hobbies. Als de nieuwe partner van uw vriendin zo’n type is, kan zij daar weinig aan verwrikken. In dat geval zal zij er zelfs de voorkeur aan geven om in sociaal opzicht in haar eentje te opereren, omdat het niet leuk is om voortdurend een onwillige zoutzak achter je aan te moeten slepen.

Ga bij uzelf te rade waarom u zich hierdoor zo gepikeerd voelt. Komt uw gekwetstheid voort uit de gedachte dat de nieuwe man van uw vriendin u en uw echtgenoot niet de moeite waard vindt om kennis mee te maken? Vindt u viertallenavondjes een voorwaarde voor een vriendschap en acht u een vriendschap à deux van mindere kwaliteit? Of bent u alleen maar nieuwsgierig naar wat voor persoon deze nieuwe man eigenlijk is en zit het u dwars dat u deze nieuwsgierigheid niet kunt bevredigen?

Schuif uw gevoel van afgewezen zijn op de lange baan.

Hoe dit ook zij, ik raad u aan om uw vriendin de huidige situatie niet al te zeer kwalijk te nemen. Het lijkt me niet voldoende reden om de vriendschap op te zeggen. Zolang uw vriendin het contact met u wil onderhouden, bij u over de vloer komt, afspraken wil maken (zij het allemaal zonder haar vriend erbij), en u daar allebei plezier aan beleeft, is er toch niet zo veel mis? Schuif uw gevoel van afgewezen zijn op de lange baan. Wie weet draait die man tezijnertijd wel bij, en zo niet, is het nog geen ramp.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Alice schrijft

    Of misschien schaamt ze zich voor hem?Sommige HTML is toegestaan