Spring naar inhoud


Egoïstische vriendin

Beste Beatrijs,

Al meer dan veertig jaar ben ik bevriend met haar, vanaf de schoolbanken. Lief en leed hebben we gedeeld. Maar net als in een huwelijk, zijn er in zo’n lange vriendschap ook wel periodes dat het wat minder lekker loopt. Toen ik ging scheiden, heeft ze zeker een jaar geen contact met me opgenomen met als verklaring achteraf: ‘Dan krijg ik weer al die verhalen, en daar heb ik dan geen zin in.’ Ik vond dat erg egoïstisch, zeker omdat ik eerder avonden en nachten heb besteed aan het aanhoren van haar liefdesperikelen.

Enfin, we zien elkaar weer op zijn tijd, maar het valt me steeds meer op dat ze uitsluitend met zichzelf bezig is. Ik heb wat medische problemen, maar behalve ‘goh’  of ‘vervelend hoor’ komt hier weinig respons op, laat staan dat ze er uit zichzelf naar vraagt. Eigenlijk zou ik het contact willen staken, maar doordat we elkaar al zolang kennen, zou dat betekenen dat een heel deel van mijn leven verdwijnt. Bovendien heb ik moeite met confrontaties.

Vriendin laat het afweten

Beste Vriendin laat het afweten,

Vervelend voor u dat deze vriendin zo tekortschiet in de vriendschap. Het heeft, vrees ik, weinig zin deze kwestie met haar te bespreken. Iemand terechtwijzen leidt zelden tot de (her)opbloei van mooie gevoelens, integendeel, het leidt eerder tot (verdere) verkoeling.

Neem uw verkoelde gevoelens voor wat ze zijn en neem mentaal afstand van haar. Dat betekent dat u minder moeite voor haar doet: minder initiatief neemt, minder tijd voor haar reserveert, minder verwachtingen van haar koestert. U hoeft haar niet helemaal uit uw leven te bannen. De vriendschap officieel opzeggen heeft ook allerlei nadelen. Dat geeft ongenoegen en inderdaad, u raakt uw gedeelde verleden met haar kwijt.

Neem gas terug, reken niet meer op diepgaande persoonlijke belangstelling van haar kant en u ziet wel hoe het zich ontwikkelt. U hebt vast andere vriendinnen/ familieleden die zich wel om u bekommeren en die u beter bijstaan. Als u geen echte vriendschap meer van haar verwacht, is alles wat ze alsnog in die sfeer aan de dag legt mooi meegenomen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Dicky schrijft

    Beatrijs heeft gelijk. Helemaal kappen met haar moet je niet doen. Ik denk dat de persoon in kwestie er ook niets aan doen kan dat ze zo in elkaar steekt. Zo ken ik veel meer mensen die zo zijn. De één heeft nu eenmaal meer diepgang dan de ander.Sommige HTML is toegestaan