Spring naar inhoud


Uitgekeken op vriendin

Beste Beatrijs,

Onlangs werd ik gebeld door een vriendin van de middelbare school met wie ik nog maar zelden contact heb. De laatste jaren zijn we erg uit elkaar gegroeid en ik heb haar weinig meer te vertellen. Zij mij wel, het contact gaat altijdvan haar uit.

Nadat we een tijdje gepraat hadden en ik het gesprek wilde beëindigen, deelde ze mee: “Ik moet nog bij jullie langskomen om jullie nieuwe huis te bekijken.” Voor mij hoefde dat niet zo, maar ik voelde me zo voor het blok gezet dat ik haar maar heb uitgenodigd. Achteraf was ik daar erg ontevreden over, maar toen kon ik natuurlijk niet meer terug.

Hoe ga je om met mensen die zichzelf uitnodigen? En hoe maak je op een nette manier een einde aan een vriendschap?

Uitgekeken op vriendin

Beste Uitgekeken,

Een probaat middel om een vriendschap de nek om te draaien is om nooit meer enig initiatief te nemen. U bent al volop bezig met de stilletjes-laten-doodbloeden-methode, dus het kan niet zo heel lang meer duren. De meeste mensen realiseren zich op den duur immers wel dat de ander nooit eens belt of iets gezelligs voorstelt en trekken dan de conclusie dat het afgelopen is. Vrienden of vriendinnen afhouden die zichzelf uitnodigen is heel moeilijk. Op zo’n moment valt niet te ontkomen aan een exit-gesprek, waarin degene die er genoeg van heeft moet uitleggen waarom die er genoeg van heeft. Een persoonlijke afwijzing doet pijn. De boodschap dat u er geen zin meer in hebt kan onmogelijk zodanig worden overgebracht dat uw gewezen vriendin een tevreden gevoel overhoudt aan uw afhandeling. Het kan dus niet op een nette manier in redelijk overleg. De doodbloed-methode is eleganter, want laat betrokkenen meer in hun waarde. Maar als iemand zich niet gevoelig betoont voor signalen van ongeïnteresseerdheid, kan het nuttig zijn een bijl te laten vallen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. E schrijft

    Als ik u was, zou ik de huis kijken afspraak verzetten, en vetzetten. En weer verzetten. Telefoongesprek kort houden, want de deurbel gaat/ er moet een cake uit de oven gehaald worden, u verwacht een belangrijk telefoontje. Dan zal er toch wel een livhtje gaan branden?Sommige HTML is toegestaan