Spring naar inhoud


Nederlands leren spreken

Beste Beatrijs,

Ik kom uit het buitenland en leer sinds twee jaar Nederlands. Ik ben nog niet heel zelfverzekerd en maak vaak fouten. Soms begrijp ik niet wat iemand zegt. Veel mensen zijn duidelijk gefrustreerd en spreken liever Engels met me. Ik vraag dan of ik toch mijn Nederlands mag proberen, maar het antwoord is vaak ‘nee’. Ik wil niemand ergeren, maar ik moet me echt verbeteren. Wat moet ik doen?

Nederlands of Engels

Beste Nederlands of Engels,

Veel Nederlanders hebben er een handje van om onmiddellijk op Engels over te schakelen tegen iemand van buitenlandse afkomst, ook als die persoon duidelijk moeite doet voor het Nederlands. Daarmee zeggen ze eigenlijk tegen u: ‘Laat maar zitten, je kunt er toch niets van!’ Dat is niet alleen onbeleefd en vernederend, ze werken u ook nog eens actief tegen. Ga niet in op deze zogenaamde hulpvaardigheid, maar blijf onverminderd vasthouden aan het Nederlands. Het is de enige manier om uw spreekvaardigheid te verbeteren. Als mensen toch Engels proberen door te drukken, zegt u: ‘Sorry, ik weet dat ik fouten maak, maar het is voor mij heel belangrijk om Nederlands te oefenen, anders leer ik het nooit.’ Luister naar de Nederlandse radio en tv en ga door met zo veel mogelijk Nederlands spreken. Hoe meer u oefent, hoe beter het zal gaan. Fouten maken hoort erbij.

Artikelen in Taalgebruik.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marie schrijft

  Even een reactie van een Nederlander: respect voor hoe u uw best doet. Laat u niet uit het veld slaan en ga zo door!

 2. Rob Kaper schrijft

  Het is een mooi, opbeurend advies. Maar is het daadwerkelijk juiste etiquette, Beatrijs? Het lijkt mij dat op een sociale gelegenheid gesprekspartners de gezamenlijk best beheerste taal hanteren, tenzij anders overeengekomen. Engels doordrukken heeft in dit geval een gemeenschappelijk nut, Nederlands doordrukken klinkt als een egoïstische actie waarbij de eigen leerwensen belangrijker geacht worden dan een vlotte sociale interactie.

 3. anne schrijft

  Beste Nederlands of Engels,

  Dit is een Nederlandse onhebbelijkheid waar meer mensen tegenaan lopen. Ik had een Amerikaanse collega die na 8 jaar! het op heeft gegeven om zijn Nederlands te oefenen.
  Negeer het Engels. Zet gewoon door met Nederlands oefenen, tenzij het erg belangrijk is dat jullie elkaar goed begrijpen!

  Succes!

 4. Marieke Willems schrijft

  Op mijn vorige kantoor was de voertaal Engels i.v.m. de vele nationaliteiten. Eén Engelse collega stond er op dat er door de Nederlanders Nederlands tegen haar gesproken werd zodat zij hier van kon leren. Een praatje bij de koffieautomaat ging nog wel maar veel dieper lukte niet.

  Het resultaat? Zij werd genegeerd door de Nederlanders. Mensen ontliepen gesprekken en meetings met haar.

  Het is asociaal om je wil door te drukken en alle communicatie te verstoren ‘omdat je een nieuwe taal wil leren’. Dit doe je op een school of in een andere leeromgeving. En je zoekt daarbij een leuke vriend of vriendin op die bereid is om je taal te verbeteren.

 5. Lies schrijft

  @ Marieke: het lijkt me ook dat er verschil bestaat tussen werk en privé, en natuurlijk is het ook weer een ander verhaal als Engels ergens al de gangbare taal is. Echter, de brief klinkt alsof het voornamelijk over sociale gesprekken ipv werk gaat (al kan ik ernaast zitten). In dat geval vind ik het logisch om Nederlands te spreken als iemand dat graag wil leren. Een kwestie van een jaartje of wat geduld hebben, en dan heeft iemand zich waarschijnlijk al behoorlijk verbeterd.

  Ik vind het persoonlijk eigenlijk ergerlijker als buitenlanders al jaren in Nederland wonen, van plan zijn hier nog lang te blijven, nog steeds geen woord Nederlands praten en jaar in jaar uit blijven verwachten dat een groep Nederlanders zich keer op keer aanpast.

 6. TooSmart schrijft

  En laat ons bovendien eerlijk zijn… veel Nederlanders spreken afschuwelijk slecht Engels, grammaticaal fout en met een dik accent. Ze zijn niet allemaal Frans Timmermans, hé.
  Proficiat dat je de inspanning doet om Nederlands te praten. Het is de enige manier om vlot te worden. En ja, van de persoon tegen wie je praat, vraagt het wat geduld maar ik vind het onbeleefd dat men die inspanning niet wilt doen. Zelf ga ik in zo’n situatie net moeite doen om extra duidelijk te spreken.

 7. Floor Mizee schrijft

  Helemaal eens met Beatrijs en ook met TooSmart. Ik weet de statistieken niet, maar Nederlanders overschatten hun Engels vreselijk en menen ten onrechte dat ze het Engels net zo spreken als het Nederlands. Dat is doorgaans onzin, want je kunt je in je eigen taal veel beter uitdrukken dan in het Engels. Het is jammer als een heel gezelschap op Engels moet overgaan vanwege een buitenlander die geen Nederlands wil leren. Ik heb veel bewondering voor buitenlanders die consequent Nederlands willen leren en ik vind het heel onaardig als een Nederlander hardnekkig Engels blijft terug spreken. Het is een manier van iemand terugfluiten en buitensluiten.

 8. Richard schrijft

  Helemaal eens met Lies. Zat een keer met een Amerikaan in het cafe in het Engels te praten. Bleek hij al tien jaar in Nederland te wonen en ook goed Nederlands te verstaan. Ik stapte direct over naar het Nederlands. Logisch ook, ik zou als expat mij toch ook aanpassen?

  En deze persoon wil het zelf ook graag, nou help hem daar dan ook mee…..Sommige HTML is toegestaan