Spring naar inhoud


Nederlands of Engels

Beste Beatrijs,

Mijn vriend spreekt alleen zijn moedertaal, Engels. Hij is voor mij naar Nederland gekomen en woont hier nu twee jaar. Hij heeft drie cursusen Nederlands afgerond, waarvan een door mijn ouders is betaald. Hij kan een broodje kopen bij de bakker, maar veel verder komt hij niet.

Laatst ging ik met mijn familie en mijn vriend uit eten. Toen mijn zus als enige van de groep steeds terugviel op Nederlands, klaagde mijn vriend dat hij de conversatie niet kon volgen. Mijn zus vindt dat hij langzamerhand toch wel Nederlands zou moeten kunnen praten en dat hij haar niet zou moeten dwingen tot Engels. Ik denk enerzijds dat mijn vriend beter zijn best moet doen om Nederlands te leren spreken, ook als een signaal dat hij mijn cultuur en familieleden (zoals mijn oma) wil leren kennen. Anderzijds vind ik dat mijn zus niet zo moeilijk moet doen, omdat zij minder moeite heeft met Engels dan mijn vriend met Nederlands. Wat is in deze situatie correct?

Eigen of andere taal

Beste Eigen of andere taal,

Natuurlijk is het beleefd om de conversatie in het Engels te voeren, wanneer er in een gezelschap iemand bij zit die geen Nederlands spreekt. Maar het is moeilijk om dat jarenlang vol te houden. Als uw vriend van plan is om in Nederland te blijven wonen, dan is het van groot belang dat hij de taal leert. Hoe langer hij hier zit, hoe minder de mensen die hij kent zin hebben om altijd maar weer op Engels te moeten overschakelen in zijn buurt. De ergernis van uw zus is wel begrijpelijk. Uw vriend moet meer moeite doen.

Hij heeft drie cursussen gevolgd, maar op een cursus leer je de taal niet echt. Om een taal te leren, moet je oefenen en dat gaat het beste door in het diepe te springen en de taal te spreken, ook al maak je nog zoveel fouten. Uw vriend zou veel naar Nederlandse tv-programma’s moeten kijken, Nederlandse kranten en bladen lezen, en zichzelf moeten voornemen in het dagelijkse leven zo veel mogelijk Nederlands te spreken. U kunt zelf ook uw vriend helpen door Nederlands met hem te spreken. Hij moet zichzelf willen onderdompelen in de taal, anders blijft hij altijd een buitenstaander.

Artikelen in Taalgebruik.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. hank schrijft

    Mijn moeder komt uit een Engelssprekend land en heeft hard gewerkt om Nederlands te leren toen ze hier ging wonen na haar huwelijk. Zij was juist omgekeerd beledigd: wanneer zij mensen in begrijpelijk Nederlands aansprak, praatten mensen in het Engels terug. Zo kon ze nooit oefenen!Sommige HTML is toegestaan