Spring naar inhoud


Vriendin drinkt en rijdt

Beste Beatrijs,

Een vriendin van mij is een stevige innemer. Ze komt altijd met de auto en drinkt dan rustig vier, soms vijf glazen wijn tijdens het eten en gedurende de rest van de avond. Ik heb er een keer wat van gezegd, maar ik merkte duidelijk dat dit niet goed viel. Voor de lieve vrede laat ik het er nu bij zitten, maar ik moet er niet aan denken dat er onderweg van mijn huis iets gebeurt.

Mijn vriendin drinkt

Beste Mijn vriendin,

Voor alcoholgebruik over een hele avond heen geldt de vuistregel van één eenheid (dat wil zeggen een glas bier of een glas wijn of een glas sterke drank) per uur. Een glas mag niet meer volume bevatten dan de standaard cafémaat. Dus geen enorme bierpullen of wijn in colaglazen. Wie zich aan deze regel houdt, mag nog autorijden. Als uw vriendin bijvoorbeeld om zes uur aankomt en om elf uur weer vertrekt, kan ze dus zo’n glas of vijf drinken. Zes is teveel. Vier is veiliger. Gaat ze boven de vijf glazen, dan moet u ingrijpen. Vraag haar waarom ze de volgende keer niet per fiets of openbaar vervoer komt. In het laatste geval kan ze desnoods een taxi terug nemen. Dan kan ze drinken wat ze wil. Zeg dat u het geen prettig idee vindt dat ze een bekeuring kan krijgen, om maar te zwijgen van een ongeluk. Maak als ze aan haar tax zit geen nieuwe flessen meer open, maar zet water op tafel. In Frankrijk is onlangs een echtpaar veroordeeld dat heel ruim alcohol had geschonken bij een etentje, waarna een van de gasten lam in de auto ging zitten en een ongeluk met dodelijke afloop veroorzaakte. Niet hijzelf kwam om het leven (hij raakte zwaargewond) maar een andere automobilist. De familie van dit slachtoffer nam dit zo hoog op, dat ze het echtpaar dat zijn gasten dronken had gevoerd voor het gerecht sleepte. En ze werden schuldig bevonden! U draagt dus wel degelijk verantwoordelijkheid.

N.B. Een aantal lezers reageerde verontwaardigd op de door mij gehanteerde vuistregel van één alcoholische standaardeenheid per uur om nog veilig te kunnen autorijden. Navraag leerde mij dat het lichaam niet een uur maar vijf tot zes kwartier nodig heeft om een alcoholische consumptie af te breken.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Renske D. schrijft

  Op de vraag van “Mijn vriendin drinkt” antwoordt u dat je over een avond elk uur een eenheid alcohol mag drinken, waarna je veilig auto kunt gaan rijden. Dit is pertinent niet waar. Zodra je elk uur een eenheid alcohol gaat drinken, wordt de hoeveelheid alcohol in je bloed teveel opgevoerd. Je lever kan dan niet meer de hoeveelheid alcohol in je bloed afbreken op het niveau, wat nodig is om te kunnen autorijden. Een ander probleem is dat vrouwen eerder dronken worden en slechter alcohol afbreken. Een veiliger advies zou zijn om maximaal 2 a 3 eenheden alcohol per avond te drinken als je auto rijdt. Dan zit je veilig gezien het wettelijk maximum, 210 ug alcohol per liter uitgeademde lucht. Bestraft wordt je vanaf 235 ug alcohol per liter uitgeademde. Tijdens de uitvoering van mijn werk, politieagent, heb ik vaak gezien dat mensen uitgingen van uw rekensom en daarmee de boot ingingen. Het beste advies is volgens mij nog steeds: “Rijden of alcohol drinken”. Bij mij thuis krijgen mijn gasten, als ze nog moeten rijden, maximaal 2 eenheden alcohol. Dat weet iedereen en dat levert dan ook geen problemen op. Ook weten gasten, dat er altijd slaapgelegenheid is, mocht er toch iets teveel alcohol worden gedronken bij gezellige gelegenheden. Deze duidelijkheid levert geen problemen op en ik wil mijn gasten niet terugvinden in de dagrapporten van de politie bij de aanrijdingen met alcohol. Helaas weet ik uit ervaring hoe afschuwelijk dergelijke aanrijdingen eruit kunnen zien en hoeveel leed het veroorzaakt. Gaarne zou ik dus zien dat uw advies ten aanzien van “Mijn vriendin drinkt” wordt aangepast.

 2. Jane H. schrijft

  Wat een teleurstellend antwoord van jou, op de vraag mijn vriendin drinkt te veel als ze nog moet rijden.
  Het is al zo’n 20 jaar geleden dat ik mijn zoons op het hart drukte, denk er om, als je wil drinken, dan kun je niet rijden.
  Ook niet een glas per uur. Waar je deze wijsheid vandaan haalt is mij niet helemaal duidelijk.
  Dit hangt nog al af van de persoon in kwestie, ik bedoel, heb je goed gegeten, is je gezondheid goed, en zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken, zullen veel mensen zeggen.
  Het zou veel beter geweest zijn als je had geadviseerd, bij deelnemen aan het verkeer, en dat geldt ook voor de fiets, GEEN ALCOHOL, er gaan per jaar te veel mensen dood door dit probleem.
  Groeten van een bezorgde vrouw, moeder en oma.Sommige HTML is toegestaan