Spring naar inhoud


Goed doel bij begrafenis

Beste Beatrijs,

Vandaag kreeg ik een overlijdensbericht in de brievenbus met daarbij gevoegd een verzoek van de nabestaanden uit naam van de overledene om een bijdrage te doneren aan Kattenzorg. Bij het condoleanceregister zou een doos klaar staan om giften in te deponeren. Is het gebruikelijk dat men tijdens een afscheidsceremonie geld doneert? Waarom zou je een cadeau geven als iemand is overleden?

In plaats van bloemen

Beste In plaats van bloemen,

Nee, het is niet gebruikelijk om geld te doneren aan liefdadigheidsinstanties tijdens uitvaartplechtigheden. Het is ook niet erg beleefd om ter plekke geld in te zamelen. Soms vragen nabestaanden om een bijdrage voor een medisch fonds, meestal gerelateerd aan de ziekte waaraan de overledene is bezweken, maar die suggestie wordt buiten de context van de eigenlijke begrafenis gegeven en afgehandeld. Bezoekers van begrafenissen hoeven niet op een verzoek voor donaties aan goede doelen in te gaan. Dat is nooit een verplichting: niet bij feestjes of huwelijken, niet bij geboortes en dus ook niet bij begrafenissen. Het staat iedereen vrij om anderen suggesties te geven, maar niemand is gedwongen ze op te volgen, omdat iedereen zijn eigen goede doelen mag uitzoeken en geld kan geven op een moment dat het hem zelf goed dunkt.

Artikelen in Dood en begrafenis.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Studente schrijft

  Toen mijn opa overleed is er op de rouwkaart gevraagd aan mensen om vooral geen bloemen te kopen. Als mensen dan toch iets wilde doen, of ze het geld wat ze anders aan een bloemetje uit zouden geven in de aanwezige bussen vooor de hartstichting wilde gooien.

  Er is bijna €200 opgehaald, waarmee nu andere mensen geholpen kunnen worden. Niemand is gedwongen, maar mensen hebben wel voldaan aan de wens van opa. Daarnaast was het heel mooi om die kist te zien met alleen het ene bloemstuk van de familie erop.

  Ik zie het probleem niet.

 2. Jolanda schrijft

  Toen mijn vader overleed hebben we ook gevraagd om geen bloemen te geven.
  Indien gewenst konden mensen een donatie geven aan het kattenfonds of aan de kankerstichting.
  Ik weet zeker dat we mijn vader hier een groot plezier mee hebben gedaan aangezien hij de zwerfkatten in de buurt verzorgde.
  Het was dus geen verplichting maar gewoon een alternatief voor een bloemetje.
  Ziet u een bloemetje dan ook als cadeau voor de overledene? Het is toch gewoon een blijk van medeleven en respect?Sommige HTML is toegestaan