Spring naar inhoud


Onder cameratoezicht

Beste Beatrijs,

Ik ben receptioniste bij een bedrijf. Op het kantoor is onlangs een indringer binnengekomen die het een en ander heeft gestolen. Er is ondoordacht opengedaan via het belsysteem, toen de receptie ’s avonds onbemand was. Nu zijn er uit voorzorg twee beveiligingscamera’s geïnstalleerd die de hele dag opnames maken. Eentje ervan is recht tegenover de receptie geplaatst, zodat ik de hele dag met mijn voorkant in beeld ben. Toen ik zei dat ik dit niet fijn vond, werd me gezegd dat dit de beste plek was volgens de beveiliger, want de klanten komen allemaal bij de balie. De camera’s zijn zonder overleg geplaatst en ik voel me behoorlijk in mijn privacy aangetast. Bovendien kunnen zes directeuren via een app inloggen en de beelden in real time bekijken. Ze kunnen mij dus bespioneren, zonder dat ik daar erg in heb. Is dit geoorloofd en hoe pak ik het eventueel aan hier wat van te zeggen zonder dat de verhouding wordt verstoord?

Bespioneerd op het werk

Beste Bespioneerd op het werk,

Dit is een afschuwelijke situatie! Als receptioniste staat u de hele dag onder cameratoezicht en kunnen uw leidinggevenden u beloeren, als ze even niks te doen hebben. Dat zijn mensonwaardige arbeidsomstandigheden en daar kunt u met recht tegen protesteren. Cameratoezicht is bedoeld voor indringers met criminele bedoelingen en niet voor eerzame werknemers. Die camera moet anders worden opgehangen, zodat alleen in beeld komt wie er het gebouw binnenkomt en voor uw balie verschijnt en niet wie er achter de balie zit. Het lijkt me helemaal niet moeilijk om tot een andere cameraopstelling te komen, waarbij bezoekers wel worden gefilmd en u buiten beeld blijft.

Praat om te beginnen met uw baas en leg hem/haar uw bezwaren voor. Als die zegt dat er niets aan te doen is, kunt u zich wenden tot de afdeling HR of tot de ondernemingsraad of tot de vertrouwenspersoon in uw bedrijf. Praat eerst met deze instanties en stuur, indien nodig, een formele klachtenbrief. Als dit allemaal niet helpt, kunt u ertoe overgaan de camera die op u is gericht af te plakken met tape en een advocaat in de arm nemen.

Artikelen in Werk.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan