Spring naar inhoud


Broer komt onverwacht langs

Beste Beatrijs,

Mijn broer komt altijd onaangekondigd en op heel rare tijden langs. Bijvoorbeeld net als ik aan het eten ben. Als hij dan zijn kinderen bij zich heeft, dan gaat hij zitten en laat zijn kinderen gewoon lopen. Ik moet er dan achteraan vangen, anders zitten ze overal aan. Mijn broer werkt in ploegendiensten en heeft dus totaal geen regelmaat, wij hebben dat wel. Maar ik ben van huis uit erg gastvrij en zet ook meteen koffie als hij langskomt. Soms belt hij van tevoren op als hij langs wil komen, maar als ik dan zeg dat het niet uitkomt, dan reageert hij heel nors en kortaf, zodat ik mij toch weer schuldig voel. Hoe maak ik hem duidelijk dat hij niet op van die rare tijden moet komen met zijn kinderen?

Overvallen door broer

Beste Overvallen,

De methode is om uzelf af te schilderen als een behoeftige idioot. Zeg: “Sorry, er is zoiets raars met mij aan de hand de laatste tijd. Ik kan er niet meer tegen als mensen onverwacht voor mijn deur staan. Daar raak ik helemaal van in de stress. Ik vind het natuurlijk leuk om mijn familie en vrienden te zien, maar ik raak totaal van slag als ze me overvallen. Het koude zweet breekt me uit…” U last een betekenisvolle pauze in en herneemt: “Zou je me willen helpen? Alsjeblieft?” Hij zegt dan natuurlijk: “Ja”.

U weer: “Ik vind het vreselijk truttig van mezelf, maar wil je alsjeblieft voortaan van tevoren opbellen wanneer en met wie je van plan bent langs te komen? Daar zou je me echt een heel groot plezier mee doen.”

Na zo’n afgeperste belofte laat hij onverwacht bezoek wel uit zijn hoofd.

Artikelen in Broers en zussen, Visite.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Eric schrijft

    Raar advies Beatrijs. Ze kan toch ook gewoon zeggen: nu komt het niet uit en je moet van tevoren bellen. Dat is duidelijker dan dat toneelspelers waar niemand intrapt.

  2. charlotte bakker schrijft

    Goed advies van bovenstaande lezer maar ook hier geldt: het is de toon die de muziek maakt. Men kan het op een fatsoenlijke manier zeggen dat het nu niet gelegen komt. En dit moet kunnen. Men kan niet altijd voor een ander klaarstaan. En men kan ook niet altijd alles waarmee men bezig is uit de handen laten vallen omdat er iemand onverwachts voor de deur staat. Het beste is het bezoek van te voren aankondigen door op te bellen. Weet je meteen of iemand thuis is dan voor niks misschien een lange autorit te maken.Sommige HTML is toegestaan