Spring naar inhoud


Onverwacht bezoek

Beste Beatrijs,

Sommige mensen zijn blijkbaar behept met een zelfreinigend huis. Op welk tijdstip je ook langs komt, altijd is alles schoon en glanzend, net zoals in die onuitstaanbare tv-reclames. Ik heb drie honden en vier katten die het nodige vuilmaken en ook haren achterlaten. Ik doe mijn best, maar ik kan moeilijk drie keer per dag gaan stofzuigen voor de onverwachte visite naast een baan, een bewerkelijk huis en een tuin en ik wil in de eerste plaats gewoon lekker leven. Het lijkt wel of mensen het erom doen. Net hebben we ons op een druilerige zondagmiddag of een doordeweekse avond geïnstalleerd met een videootje of een fijn boek en daar gaat de bel. De visite zie je als het ware kijken: hier een spinneragje, en wel vier vuile borden met gezelschap in de gootsteen (nee ik heb geen afwasmachine) en je mag wel eens stofzuigen, en wat zie je eruit? Heb je een kater? Maar een lekker onopgemaakt gezicht en een oude broek mag toch wel in je eigen huis als je geen bezoek verwacht?

Hoe staat u tegenover onaangekondigd bezoek? Zelf bel ik altijd even van tevoren en dat lijkt mij voor alle partijen wel zo prettig. Toch komen steeds meer mensen onaangekondigd op de gekste tijden je leven binnenvallen. Je kunt mensen natuurlijk nooit aan de deur weigeren. Maar toch word ik er een beetje wrevelig van. Het bezoek is voorbereid en degene aan wie het bezoek wordt gebracht wordt volkomen overvallen. Hoe reageer je op een vriendelijke manier en wel zo dat ze je voortaan even waarschuwen?

Vuiltje aan de lucht

Beste Vuiltje aan de lucht,

Onverwacht bezoek is iets voor de studententijd. Jongeren die alleen op kamers komen en een niet erg geregeld leven leiden, kunnen zich permitteren om onverwachts bij elkaar binnen te vallen en een tijdpassering te improviseren. Dat dit onder jongeren gewoonte is, heeft als tegenwicht dat ze tegen elkaar kunnen zeggen dat het niet uitkomt. ‘Sorry, ik heb morgen een tentamen, ik moet nu echt studeren,’ kan de waarheid zijn of gewoon een smoes. Degene die onuitgenodigd bij iemand zijn opwachting maakt houdt er altijd rekening mee dat z’n plannetje niet doorgaat. Per slot van rekening kan de persoon ook gewoon niet thuis zijn.

U hebt de studentenfase al achter u gelaten, want u hebt een baan en bovendien woont u samen. Als mensen samenwonen neemt het onverwacht bezoek af, omdat je dan twee mensen overvalt in plaats van één. In onze druk-druk-druk-cultuur worden steeds minder dingen aan het toeval overgelaten en steeds meer dingen zorgvuldig in de agenda ingepland. Ook de gezelligheid met vrienden. Men kan dat jammer vinden – het haalt de spontaneïteit een beetje uit de vriendschap -, aan de andere kant is het nu eenmaal zo. Er zijn te veel verplichtingen in het leven en – u hebt gelijk – er moet ook nog tijd overblijven om met ongewassen haren in huis met de eigen partner te kunnen rondlummelen. Onverwacht bezoek op zo’n moment wordt dan ervaren als een bevel om te gaan opzitten en pootjes te geven en dat is niet plezierig. De rommel in huis, de katte- en hondeharen zijn overigens nog het minste probleem. Een onverwachte gast die zich daar aan stoort moet eigenlijk linea recta de deur gewezen worden. Per slot van rekening heeft hij een overval gepleegd en zoiets kan alleen met uitgebreide verontschuldigingen: ‘Sorry dat we zomaar aanbellen, maar we waren in de buurt, als het jullie niet uitkomt, moet je het zeggen, dan gaan we meteen weer.’

U als ontvanger hoeft u niet willoos neer te leggen bij onuitgenodigde bezoekers. Als u de onverwachte gast wel gezellig vindt, noodt u hem binnen met de klassieke woorden ‘Let niet op de rommel’. Als u er geen zin in heeft, dan moet u een aantal van tevoren gerepeteerde smoezen paraat hebben. Deze kunnen variëren van ‘Ik moet vanmiddag een haastklus afmaken’ (als u een computer in huis heeft, hoeft u daar alleen maar naar te wijzen, ook al gebruikt u die alleen om patience mee te spelen), tot ‘Over anderhalf uur komen mijn ouders/grootouders/oude tante/de buren en ik moet het hele huis nog schoonmaken en zelf in bad’. ‘Over een uurtje worden wij zelf ergens anders verwacht’ is ook een hele goeie om achter de hand te hebben. Wanneer u deze smoes aanvult met spijtbetuigingen ‘Wat jammer nou, had toch even van tevoren gebeld, het spijt me verschrikkelijk, laten we gauw een afspraak maken’, dan krijgen ze wel in de gaten dat de overvaltechniek niet echt in goede aarde valt. Degenen die doorgaan met onverwacht aanbellen, krijgen steeds weer smoezen en vriendelijke verontschuldigingen te horen. Net zo lang tot ze het leren.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Anna Marie schrijft

  Het is heel simpel, ook met huisdieren, je huis altijd spik & spannend te laten zijn. Daarvoor bestaan er huishoud en opruim schema’s.

  Wat je iedere dag moet doen.

  Slaapkamers even luchten en dan de bedden opmaken
  Ga in iedere kamer even 5 minuten opruimen.
  Doe 1 kamer extra opruimen volgens opruimschema 15 minuten
  Toiletten soppen of even snel afnemen
  Douchebak schoonmaken na het douchen
  De wastafels afnemen
  De vaatwasser in- en uitruimen of gewoon afwassen.Aanrecht schoon en netjes houden.Vaatdoek,handdoek en theedoek vervangen.
  Vloer beneden zuigen/dweilen om de andere dag
  Huishoudtaak van de dag
  Wassen
  Strijken of opvouwen
  Koken

  Doe ’s avonds 15 minuten voordat je naar bed gaat even beneden opruimen en de kleren voor de volgende dag klaarleggen.

  Tip: Gebruik voor deze kleine klusjes tussendoor een spuitflacon gevuld met scheut allesreiniger en water.
  Kan je gebruiken voor toilet,douchebak en wastafel.

  te vinden op
  clubs.nl
  bijv huishouden met kleine kinderen. Het is te leren en je het direct plezier ervan.

 2. Barbara schrijft

  Slaapkamers even luchten en dan de bedden opmaken 5
  Ga in iedere kamer even 5 minuten opruimen. 15
  Doe 1 kamer extra opruimen volgens opruimschema 15 minuten 15
  Toiletten soppen of even snel afnemen 2
  Douchebak schoonmaken na het douchen 2
  De wastafels afnemen 1
  De vaatwasser in- en uitruimen of gewoon afwassen. 5
  Aanrecht schoon en netjes houden.Vaatdoek,handdoek en theedoek vervangen. 2
  Vloer beneden zuigen/dweilen om de andere dag 8
  Huishoudtaak van de dag 10
  Wassen 5
  Strijken of opvouwen 5
  Koken 25

  Doe s avonds 15 minuten voordat je naar bed gaat even beneden opruimen en de kleren voor de volgende dag klaarleggen.

  dus je bent pakweg 130 min per dag bezig met het huishouden als je je daar aan houdt… nou, mij niet gezien!Sommige HTML is toegestaan