Spring naar inhoud


Geen bezoek willen

Beste Beatrijs,

Ik onderhoud mijn sociale contacten buitenshuis tijdens activiteiten. Dat bevalt me prima als man alleen. Thuis wil ik met rust gelaten worden. Ik ben niet gastvrij. Er zijn kennissen die zichzelf uitnodigen en bij mij thuis koffie willen komen drinken. Ik heb daar geen behoefte aan. En onverwacht bezoek is helemaal niet welkom. Ik heb liever mailcontact. Hoe kan ik op een vriendelijke en duidelijke manier zeggen dat ik niet gastvrij ben?

Ik wil geen bezoek

Beste Ik wil geen bezoek,

U bent niet verplicht om kennissen thuis te ontvangen, als u daar geen zin in hebt. Er zijn wel meer mensen die hun sociale leven buiten de deur leiden en hun eigen huis privé houden. Als iemand bij u langs wil komen, zegt u: ‘Ik spreek liever ergens anders af, want mijn huis is ongeschikt voor het ontvangen van gasten.’ Als u het nog duidelijker wil formuleren, kunt u eraan toevoegen: ‘Mijn persoonlijkheid is trouwens ook ongeschikt om bezoek te ontvangen.’ Mensen die onverwacht bij u aanbellen kunt u gewoon heenzenden: ‘Sorry, ik vraag je niet binnen, want mijn huis [eventueel: mijn persoonlijkheid] is niet geschikt voor het ontvangen van bezoekers.’

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Stella schrijft

  Het is inderdaad erg vervelend dat mensen proberen anderen te dwingen zoals zij dan vinden dat goed voor die anderen is. Niet uitgenodigde bezoekers weigeren gaat tegenwoordig een stuk makkelijker: alleen open doen als je iemand verwacht, zoals een monteur die iets komt repareren of installeren of een pakketbezorger. Zelfs de politie adviseert tegenwoordig om ’s avonds niet meer open te doen als je geen afspraak hebt.
  Dus als zelfuitgenodigde gasten voor de dichte deur staan terwijl er binnen licht brandt, zien ze wat er bedoeld werd met thuis geen gasten willen ontvangen: ze zullen niet ontvangen worden.

 2. Charlotte bakker schrijft

  Aan de andere kant is het ook wel onbeschoft om jezelf ergens uit te nodigen. Als je goede manieren geleerd hebt gekregen doe je zoiets niet en inderdaad sommige mensen hebben liever geen bezoek omdat ze privacy en/of geen vreemden over de vloer willen.. dat is ook ieders goed recht maar begin dan wel niet later over eenzaamheid te klagen want dan zeg ik van je heb hebt ze zelf buiten de deur gehouden want toen wilde je het niet.

 3. Emma schrijft

  Charlotte, er staat nergens dat hij geen contact wil, alleen dat hij dat thuis niet wil. Je kunt heel veel contacten hebben buiten de deur maar je huis als rustplek voor jezelf willen houden. Er zijn genoeg culturen waar mensen elkaar van oudsher alleen buiten de deur treffen terwijl thuis gereserveerd is voor echte intimi. Dan zeggen “eigen schuld als je later eenzaam bent”. Mensen zijn om veel redenen eenzaam. Vage kennissen liever niet thuis willen ontvangen lijkt mij niet in de top 5 te staan.

 4. CH schrijft

  Eenzaamheid? Je kunt zelf het initiatief nemen om met anderen buiten de deur allerlei leuke dingen te doen. Dat je je huis liever privé houdt betekent nog niet dat je een kluizenaar bent.
  Ik ben hetzelfde als de inzender, ik houd mijn huis privé en zal ook nooit zomaar bij anderen binnenvallen. Zo kun je prima contacten hebben, niks mis mee. Weleens de tegenwerping gehad van: ” Sommigen zouden kunnen denken dat je thuis iets te verbergen hebt! ” maar daar kan ik alleen maar hard om lachen.

 5. Willem de Rijk schrijft

  Persoonlijk zou ik een lachstuip krijgen als iemand mij met een serieus gezicht vertelt dat ik niet binnen kan komen omdat zijn persoonlijkheid niet geschikt is voor bezoek!Sommige HTML is toegestaan