Spring naar inhoud


Onverwacht aanbellen

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van eind twintig en vraag me af of het onbeleefd is om onverwacht voor iemands deur te staan. Af en toe bel ik wel eens spontaan bij iemand aan. Zo heb ik een tante die in het centrum van de stad woont. Vroeger sprong ik daar wel eens binnen als ik in de buurt was, gewoon om hallo te zeggen. Dat gebeurde hooguit drie keer per jaar, dus echt overdreven was het niet, dacht ik. Nu heeft ze mij laten weten dat ik vooraf moet bellen. Ik sta ook wel eens onverwacht bij andere mensen voor de deur, gewoon omdat ik van spontaan zijn houd. Ben ik onbeleefd bezig?

Onverwacht bezoek

Beste Onverwacht bezoek,

Hoe closer de relatie, hoe makkelijker je onverwacht kunt aanbellen. Hoe ouder mensen worden, hoe minder prijs ze erop stellen om onverwachts bezoek te krijgen. Verder zijn er mensen die van nature open staan voor onverwacht bezoek, en je hebt mensen die er niets van moeten hebben, ook al ben je bij wijze van spreken hun zuster.

In hoeverre uw gewoonte om mensen te overvallen met uw aanwezigheid onbeleefd is hangt af van de persoon in kwestie en van de relatie die u met hem of haar hebt. Ik zou zeggen: beperk uw spontane bezoekjes tot die mensen van wie u absoluut zeker weet dat ze u te allen tijde met open armen zullen ontvangen. Alle anderen kunt u beter eerst even bellen om te vragen of het gelegen komt. In deze tijd van mobiele telefoons is dat een kleine moeite.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  En zoals de tante in kwestie: blij dat zij durft aan te geven dat ze het vervelend vindt! Dat schept alleen maar duidelijkheid en zal niets te maken hebben met de bezoeker an sich…

  Het gebeurt in mijn ogen volgens mij vaak genoeg dat mensen die dus zomaar voor het blok worden gezet als er onverwacht iemand voor de deur staat, dat de persoon die het bezoek ontvangt, er geen zin in heeft, maar dat niet durft te zeggen of een smoesje verzint om het bezoek af te poeieren.

  Wat je overigens ook kunt doen, mocht je onverwachts bij iemand aanbellen: even vragen of het wel gelegen komt en daarbij melden dat even overdrijven met: “zeg het wel als u/jij geen tijd hebt, dan bel ik straks wel even op om een afspraak te maken voor een keer dat het wel uitkomt!” Twee vliegen in één klap: je laat dan zien dat je weet hoe het hoort (namelijk nooit ergens van uit gaan) en de kans bestaat dat je gewoon binnen wordt gelaten, omdat het wel uitkomt of dat iemand gewoon in zijn waarde wordt gelaten omdat hij/zij er inderdaad geen zin/tijd in heeft en dat gewoon kan melden.

  Iedereen blij :D

 2. ShaneeQ schrijft

  Gruwelijk irritant, zulke opdringerige “spontaniteit”. Iedereen is tegenwoordig verlijmd met zijn telefoon. Bel minimaal een uur vantevoren even op, en vraag of even aanwaaien op prijs wordt gesteld…

 3. Angelique schrijft

  Ik heb er juist een hekel aan wanneer mensen van te voren bellen.Dan zit ik maar te wachten.Krijg daar de zenuwen van.
  Aan de andere kant moeten ze ook niet vroeg in de ochtend spontaan voor de deur staan.
  Het duurt altijd even tot ik in de kleren en opgemaakt benSommige HTML is toegestaan