Spring naar inhoud


Niet-gevaccineerde kinderen weigeren

Beste Beatrijs,

Mijn broer en schoonzus hebben besloten om hun kinderen (nu vier en vijf jaar oud) niet te vaccineren, omdat inentingen niet natuurlijk zijn, vreemd DNA zouden bevatten (?) en de kans op autisme zouden kunnen verhogen. Persoonlijk vind ik dat een onverantwoorde keuze, waarmee ze niet alleen hun eigen kinderen, maar ook die van anderen in gevaar brengen. Kan ik hun kinderen weigeren op een feestje binnenkort, waar ook vrienden van ons zullen komen met een baby? Of moet ik die vrienden waarschuwen?

Novaxxers op feestje

Beste Novaxxers op feestje,

Wie zijn kinderen niet mee laat doen aan het algemene vaccinatieprogramma stelt niet alleen zijn eigen kinderen bloot aan het risico om akelige ziektes op te lopen, maar ook andermans kinderen. Doorgaans zijn andere kinderen wel gevaccineerd en zullen niet in gevaar komen, maar baby’s en jonge peuters hebben nog niet het hele vaccinatieprogramma doorlopen, dus voor hen vormen ongevaccineerde kinderen wel degelijk een gevaar. Om te laten zien dat u hier niet lichtvaardig over denkt raad ik u aan om tegen uw broer en schoonzus te zeggen dat hun kinderen helaas niet welkom kunnen zijn op uw feestje, waar ook een baby aanwezig zal zijn.

Artikelen in Visite, Ziekte, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Annabel schrijft

  Ongelooflijk dat er nog steeds mensen zijn die qua berichtgeving over vaccinaties onder een steen lijken te hebben gelegen. Vaccinaties en autisme blijken nooit met elkaar in verband te hebben gestaan maar het hardnekkige nepnieuws dat hier ooit over is rondgestrooid, lijkt onuitroeibaar. We zijn als mensheid zover gekomen dankzij medische zorg en vaccinaties. Men is blijkbaar vergeten wat voor ernstige bijwerkingen sommige kinderziektes kunnen hebben, zoek dáár eens naar zou ik de Novaxxers zeggen. Het zal lastig zijn de kinderen te weigeren op uw feestje en u misschien een familieruzie opleveren, maar de veiligheid van de baby staat voorop. Het stelselmatig geweigerd worden van hun kinderen is één van de consequenties die Novaxxers voor lief moeten nemen als ze hun kortzichtige beleid doorzetten.

 2. Frans schrijft

  Beatrijs geeft een te simpele voorstelling van zaken. Het is niet zo dat ongevaccineerden altijd en overal gevaarlijk zijn. Het lijkt mij beter de kinderen welkom te heten (in plaats van hen uit te sluiten omdat hun ouders een risico nemen), maar ook het gesprek aan te gaan met hun ouders over de noodzaak van voldoende vaccinatiegraad van de bevolking voor een voldoende beschermingsgraad. Zeg tegen hen dat u het niet waardeert dat zij de beschermingsgraad van de bevolking verlagen en de kans op de betreffende ziekten vergroten. Zie bijvoorbeeld dit artikel in Medisch Contact:
  https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/vaccinatiegraad-creche-zegt-niks-over-besmettingsrisico.htm

 3. Dineke schrijft

  Mee eens, je kunt ze gewoon weigeren. Ik woon in de biblebelt als atheïst (heel fijn), en vrienden met kinderen onder de 14 maanden raad ik aan niet op de koffie of zo te komen. Vaak gaan we namelijk ook even wandelen of winkel in. En dit dorp heeft laagste vaccinatiegraad van Nederland, dus kans dat je in het dorp/winkel een ongevaccineerde besmette persoon tegen komt is te groot. Ik wil het gewoon niet om mijn geweten hebben dat ze ziek worden.

  Ik heb op een verjaardag ook al eens iemand geweigerd, en dat was niet leuk voor hun, maar ze snapte het wel.
  Kan altijd moeilijk snappen dat mensen iets wat 99,997% veilig is weigeren. In een auto stappen of wandelen over straat is al gevaarlijker.

 4. Suzanne schrijft

  Er zijn in diverse plaatsen in de wereld uitbraken van mazelen. De WHO waarschuwt al geruime tijd. In Rock County, in de VS is zelfs voor 30 dagen de noodtoestand uitgeroepen, was onlangs in het nieuws. Ik denk dat je niet overdrijft als je ongevaccineerden weigert.Sommige HTML is toegestaan