Spring naar inhoud


Babyplannen bespreken met je kinderen

Beste Beatrijs,

Mijn vriendin en ik denken sinds enige tijd aan kinderen. Ik ben een man met kinderen uit een eerder huwelijk. Ze zijn 17 en 19 jaar en wonen bij hun moeder. Mijn relatie met mijn kinderen was vooral kort na de scheiding en bij het begin van mijn relatie erg moeizaam. Inmiddels, een aantal jaar later, is het contact redelijk tot goed. Alleen blijven zij moeite houden met mijn vriendin. Mijn dochter weigert zelfs ieder contact met haar. Iedere poging om met haar te praten over mijn vriendin loopt vast op een halsstarrig: ‘Ik mag haar gewoon niet.’ De paar keer dat zij elkaar ontmoet hebben was voor beiden een uiterst vervelende ervaring. Mijn zoon heeft de situatie inmiddels wel geaccepteerd en is regelmatig bij ons thuis. Nu mijn vriendin en ik een kinderwens hebben weet ik niet goed hoe ik mijn kinderen hiervan op de hoogte kan brengen en hoe ik hen erbij kan betrekken. Ik heb zorgen over de invloed hiervan op de relatie met mijn kinderen. Hoe kan ik mijn kinderen voorbereiden op deze grote verandering in ons en hun leven?

Baby in zicht

Beste Baby in zicht,

U hoeft uw kinderen nergens op voor te bereiden! Het idee dat u uw voortplantingsplannen met anderen zou bespreken! Dat is iets wat alleen uw vriendin en u aangaat. De rest van de wereld heeft niets met uw voornemens te maken. Tegen de tijd dat uw vriendin goed en wel zwanger is, is het vroeg genoeg om andere mensen, inclusief uw kinderen, de blijde boodschap mede te delen. Hoe uw kinderen daarop reageren zult u te zijner tijd wel merken. Ze zitten tegen de volwassenheid aan, dus het zou voor hen geen verrassing moeten zijn dat twee mensen in de vruchtbare leeftijd die een relatie met elkaar hebben op een gegeven ogenblik een kind krijgen.

De slechte verhouding met uw dochter is een apart probleem dat geheel los staat van uw voortplantingsplannen. Een betere relatie kunt u niet afdwingen en u kunt uw vriendin ook niet bij uw dochter door de strot duwen. Als uw dochter niet bij u thuis over de vloer wil komen, dan moeten de contacten zich buitenshuis afspelen. Verzeker haar wel dat uw deur altijd voor haar open staat. Hopelijk trekt zij in de loop der tijd een beetje bij en groeit zij over haar weerstand heen. Een halfbroertje/-zusje kan trouwens een belangrijke rol spelen in enige harmonisatie van de verhoudingen in een gebroken gezin. Een baby is ten slotte altijd schattig en heeft nergens schuld aan. Wie de baby in zijn/haar hart sluit accepteert uiteindelijk ook de moeder.

Artikelen in Communicatie, Huwelijk en scheiding, Tieners, Zwangerschap en baby's.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Patrick schrijft

    Baby’s zijn het resultaat van seks. De feiten dat jij een nieuwe partner hebt, en daar ook kinderen mee wil, betekenen dus dat jij seks hebt. En kinderen staan liever niet stil bij het idee dat hun ouders seks met elkaar hebben.

    Met andere woorden; waarschijnlijk stoort uw dochter zicht niet zo zeer aan uw vriendin, maar aan datgene wat zij vertegenwoordigt: U heeft een seksleven.Sommige HTML is toegestaan