Spring naar inhoud


Load geen babyfoto’s up!

Beste Beatrijs,

Het valt mijn vrouw en mij al een hele tijd op dat mensen met hun smartphone overal foto’s en filmpjes van maken. Deze opnames worden vervolgens ruim gedeeld via verschillende sociale media. Wij verwachten op korte termijn ons eerste kind en we zijn bang dat bezoekers zich met hun smartphones op onze baby zullen storten. Wij willen het maken van foto’s en filmpjes zoveel mogelijk in eigen hand houden om te voorkomen dat opnames een eigen leven gaan leiden (gedeeld worden met mensen die wij niet kennen) en er een heel digitaal archief kan ontstaan waar we geen controle over hebben. Hoe kunnen we dit kenbaar maken aan bezoekers?

Babyfoto’s delen

Beste  Babyfoto’s delen,

U hebt vooral bezwaar tegen het doorsturen van foto’s naar onbekenden en het uploaden van materiaal naar sociale media, niet zozeer tegen het maken van foto’s voor eigen gebruik. Ik neem tenminste aan dat u het niet erg vindt als uw (schoon)ouders of broer of zus wat foto’s maken van uw baby voor hun eigen fotoarchief. Vertel uw familie en vrienden op kraambezoek gewoon hoe u het hebben wil: ze mogen alleen een foto van de baby maken voor eigen gebruik. Foto’s doorsturen naar anderen, hetzij persoonlijk, hetzij via sociale media is uitdrukkelijk niet de bedoeling. Er zijn meer mensen die ter bescherming van de privacy van hun jonge kinderen deze terughoudendheid vragen van bezoekers. Inmiddels is dit een tamelijk gebruikelijk verzoek, waar uw familie en vrienden niet vreemd van zullen opkijken.

Artikelen in Internet en e-mail, Zwangerschap en baby's.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Christine schrijft

  Deze titel is wel een erg lelijke vermenging van Engels en Nederlands… Laten we dit, als het dan moet, tot spreektaal beperkt houden. Mag ik suggereren: ‘Zet geen babyfoto’s op sociale media’?

 2. Lilith schrijft

  Wat ontzettend goed dat deze ouders daar op letten.
  Ik zie ouders/kennissen allerlei foto’s delen, vaak hebben de kinderen weinig tot niets aan en soms eindigen ze zelfs op publieke social-media-websites or spammen ze de foto’s in de comments.
  Ik heb wl eens geprobeerd om ze erop aan te spreken, maar als ik ze waarschuw, nemen ze dat persoonlijk op, alsof hun kind iets verkeerds doet op die foto. Dat is natuurlijk niet zo.
  Het toppunt was een publieke foto van een zéér-pasgeboren blote baby die volgens de lopende meter aan de zijkant van de foto ‘al 15.000 keer gedownload was.’ Ik zou graag willen geloven dat dat 15.000 liefhebbende baby-foto-googlende omaatjes waren, maar dat denk ik niet. Babyfoto’s horen over het algemeen in je eigen, persoonlijke fotoboek. En als familileden hun collega’s willen laten zien hoe de baby eruitziet, dan houden ze het scherm van hun mobieltje maar omhoog tijdens de lunch. Niet appen.
  Nogmaals, grote complimenten voor de zorgdragende ouders en veel plezier gewenst met de baby!

 3. Wil schrijft

  Een nicht van mij heeft het probleem opgelost door dit al ruimschoots voor de geboorte kenbaar te maken aan familie en vrienden. “Je bent te zijner tijd van harte welkom op kraamvisite en wij vinden het hartstikke fijn als je komt, maar we willen niet dat er foto’s van ons kind worden gemaakt die vervolgens op social media terecht komen. ”
  Er is niemand uit de uitgebreide familie- en vriendenkring die daar moeilijk over heeft gedaan.Sommige HTML is toegestaan