Spring naar inhoud


Nee tegen drie keer zoenen

Beste Beatrijs,

Binnenkort geef ik samen met mijn man een feest waar veel genodigden komen. We kijken ernaar uit. Het enige wat ik liever niet wil is door iedereen te worden gezoend. De drie-keer-zoenen-traditie heeft volgens mij niks te maken met een begroeting, maar is een gebaar waarbij je elkaar vooral níet begroet. Ik bedoel: niet even in de ogen kijkt, niet oprecht even aandacht voor elkaar hebt. Hoe kan ik hier onderuit komen?

Niet zoenen graag

Beste Niet zoenen graag,

Zoals de overheid een weeralarm afgeeft, kunt u een zoenalarm verzenden. Als u nog geen uitnodiging verstuurd hebt, kunt u een regeltje op de uitnodiging erbij zetten: ‘Wij vieren ons feest zonder drie-keer-zoenen’ of: ‘Wij verheugen ons erop onze gasten te begroeten zonder het drie-keer-zoenen traject te doorlopen’. Als de uitnodiging al de deur uit is, kunt u er alsnog een e-mailtje of appje achteraan sturen met dezelfde strekking. Een aparte, collectieve waarschuwing rondzenden zal nog beter werken dan een regeltje op de uitnodiging, omdat het alarm dan alle aandacht krijgt. Bereid u wel voor op waarom-vragen van de gasten.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Rina schrijft

  Het is inderdaad een oppervlakkige begroeting, drie van die (lucht)zoenen achter elkaar.
  Toch zou ik er geen halszaak van maken, en het maar gelaten ondergaan.

  Dat de drie zoenen bij voorbaat al schriftelijk getorpedeerd gaan worden, zal alleen maar verwarring opleveren, en ongemakkelijke momenten.
  Het is zeker niet zo dat men u nu in de ogen zal gaan kijken en oprecht aandacht voor u zal hebben. Zo’n groot feest is daar sowieso niet de beste gelegenheid voor.

 2. ries schrijft

  Je kan er ook een vluchtige wang procedure van te maken. Dan komt er geen lip, kus of zoen meer aan te pas. Waarschuwingen worden vergeten en terugdeinzen bij elke onbewuste gang naar drie keer kus ritueel van een binnenstappende gast is ook zowat.Sommige HTML is toegestaan