Spring naar inhoud


Verplicht drie keer zoenen

Beste Beatrijs,

Tegenwoordig is het normaal om als je ergens op bezoek komt, de aanwezigen allemaal drie zoenen te geven. Vaak zitten er ook mensen tussen die ik niet zo goed ken, maar om ze niet te beledigen zoen ik ze dan toch, om geen onderscheid te maken. Eigenlijk vind ik het een smerige en ongezonde gewoonte. Mijn man en mijn twee dochtertjes zoen ik de hele dag, maar dat is toch wel anders. Ik heb ook last van de aftershave van veel mannen – die lucht blijft bij mij erg hangen, alsof ik het zelf op heb. Ik heb wel eens geroepen: ‘Ik zoen niet hoor!’ Maar dat werd me niet in dank afgenomen. Dat komt waarschijnlijk ook doordat mijn man het wél doet. Dit massale gezoen doet zich vooral voor bij mijn schoonfamilie, ooms en tantes van mijn mans kant en hun vrienden en kennissenkring. Hoe kom ik op een nette manier onder dat zoenen uit, zonder iemand te beledigen?

Lijdend onder zoendwang

Beste Lijdend,

De plicht tot drie keer wangsmakken kan inderdaad heel deprimerend zijn. Er zijn drie manieren om er onderuit te komen. U kunt bij de website www.zoenbutton.nl (van Dolph Kohnstamm) een zoenbutton bestellen en die opspelden, wanneer u naar een feestje gaat waar u vreest de volle laag te krijgen (en te moeten uitdelen). Voor de buttons kunt u kiezen uit: ‘Ik zoen je een keer’, ‘Ik zoen je twee keer’, ‘Ik zoen je niet’, ‘Ik geef je de hand’. Dit is duidelijke taal, maar het nadeel is dat u voortdurend bezig bent met toelichting geven, en u hebt natuurlijk niet altijd zin in het gespreksonderwerp.

De andere mogelijkheid is om de hand tamelijk stijf gestrekt voor u te houden, zodat mensen weerstand ervaren wanneer ze zich naar u toebuigen. De kunst is om, terwijl u deze afwerende kracht uitoefent, tegelijk met praten te beginnen: ‘Wat enig om je te zien, dat is een tijd geleden, hoe gaat het met je, wat een weertje, hè, tjonge, wat een drukte hier, we kregen de auto pas na een half uur geparkeerd’, nou ja, dat soort onzin, waardoor mensen worden afgeleid van het zoenen en terug beginnen te praten.

De derde mogelijkheid is om te zeggen: ‘Niet zoenen, ik ben snip- en snipverkouden.’ Daar deinst men wel voor terug. Als u de hele kring afgaat, dan heeft de derde onderhand wel in de gaten dat u zich aan de conventie onttrekt, en zal men geen poging meer ondernemen. Wel consequent zijn. Dus geen uitzonderingen. De ‘verkouden’-smoes is de beste truc, omdat iedereen het uit zijn hoofd zal laten om beschuldigend te roepen: ‘Jij bent helemaal niet verkouden!’ Daar is het niet belangrijk genoeg voor. En als u jaar in jaar uit verkouden bent? Zou men dan geen argwaan krijgen? Nee hoor, ook daar raakt men aan gewend.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Schoonfamilie, Visite.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Juffrouw Jo schrijft

  Het is simpel te bestrijden.
  Steek eenvoudig bij iedereen uw hand uit!
  Ik zoen niemand drie keer, familie, vrienden en geliefden krijgen er als ze geluk hebben eentje.
  Ik ben tenslotte geen Brabander!
  Een keer zoenen is de oude Nederlandsche gewoonte, dus stop simpelweg met het iedereen drie keer zoenen en geef iedereen een hand.
  Daarnaast is het niet onbeleefd om onderscheid te maken tussen bekenden en onbekenden.
  Zelfs in gezelschap kunt U goede vrienden een kus geven en vreemden een hand terwijl U voorgesteld wordt of U zichzelf desnoods zelf voorstelt.
  Daarnaast horen dames niet op te staan bij het groeten dus die hoeft U al helemaal niet te zoenen als U zelf staat.
  Dat zou ook erg ongemakkelijk zijn.
  Natuurlijk groet U vreemden met een “Hoe maakt U het”, hieruit kunnen zij al opmaken dat het ongepast zou zijn om hierop te reageren met zoenen.

Ook besproken op

 1. Hoeveel keer zoenen? « Mon Bon Blogue bracht een koppeling aan naar dit artikel on woensdag 19 januari 2011 16:30

  […] en ettiquettegoeroe Beatrijs Ritsema noemt als mogelijke oplossing dat je je hand vooruitsteekt nog voor je goed en wel binnen bent. Dat schept wel de juiste afstand, maar oogt zo ongezellig. En […]Sommige HTML is toegestaan