Spring naar inhoud


Wie wanneer zoenen

Beste Beatrijs,

Ik ben student met een druk sociaal leven. Als ik uit ga, kom ik geregeld allerlei vrouwelijke kennissen tegen. Sommigen begroet ik standaard met een zoen en anderen de ene keer wel en de andere keer niet. Wanneer moet of mag je iemand een zoen geven en wanneer is het ongepast? Een voorbeeld is de vriendin van mijn neef. Soms geven we elkaar wel een zoen op een verjaardag en de andere keer alleen een hand. Hebt u misschien wat tips voor me?

Wie wanneer te zoenen?

Beste Wie wanneer,

Wees terughoudend in het zoenen van vrouwen die u tegenkomt. Alleen goede vriendinnen. Niet allerlei vage kennissen. Vriendin van een neef lijkt me geen topkandidaat om gezoend te worden. Behalve inderdaad op de verjaardag van uw neef. Maar als jullie elkaar verder nauwelijks kennen, moet u gewoon ‘hallo’ zeggen, als u haar ergens ziet.

Als je spaarzaam bent met zoenen, maak je jezelf aantrekkelijker, want exclusiever. Je geeft daarmee een signaal af dat je niet met iedereen op vertrouwelijke voet staat. Dat is altijd beter dan als een kwispelende hond zonder onderscheid iedereen af te likken die je bekend voorkomt.

Tip: áls u een zoen geeft, geef er dan één en geen drie.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Verjaardag, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marie schrijft

  Goedemiddag mw. Beatrijs,

  Ik ben het volstrekt met u eens, het is niet nodig 3 x het is zo een verplichting. Ik hen altijd ruim 30 jaar in Amsterdam gewoond, en ben een aantal jaren woonachtig in Brabant.
  Daar heeft, men ook de gewoonte, niet altijd maar meestal wel om je plat te gooien met lekkers bij de koffie of thee, en echt de worsten broodjes zijn heerlijk maar, nee niet ider weekend of wekenlijks voor mij.

  Het 3 x kussen doe ik dan ook, maar het staat mij steeds meer tegen!……Ik wil proberen om z.a. het in Amsterdam destijds was om 2x kussen in te voeren. gezien het feit dat bep. schoonfam. leden er toch ook niet op zitten te wachten…..Nee, ik ook niet meer!!!
  Ik ben benieuwd wat u en anderen mensen hiervan denken….
  toch 3 x smakken of een nette 1x tot 2x begroetings kussen……

  Complimenten met uw leuke en eerlijke adviezen op uw website!

  Met vriendelijke groet, mevr. Muis uit het zuiden des ’s lands.

 2. Roos schrijft

  Als Brabantse doe ik er maar aan mee, om anderen niet af te wijzen en om niet als zure spelbreker te worden gezien. Het liefst had ik dat de hele gewoonte niet bestond. Er zijn maar heel weinig mensen bij wie ik het niet te intiem vind.

  In werksituaties waren er wel eens mensen die het principieel niet deden. Hulde aan deze helden. Zelf ben ik er te laf voor.

 3. Piet schrijft

  Grappig, ik vind 3x zoenen juist iets lekker duidelijks hebben: je weet direct dat het gewoon traditie is en je er verder niks achter moet zoeken.

  Bij twijfel zoen ik niet, maar ik vind het wel iets hartelijks hebben – juist ook bij mensen die ik niet zo vaak zie maar die me wel na aan het hart liggen.

 4. Janneke schrijft

  Het nadeel van proberen één maal te zoenen terwijl de norm driemaal is, of andersom, is dat er een risico bestaat dat de ene persoon verder zoent terwijl de ander het hoofd recht houdt en die dus vol op de mond gekust wordt. Een nog veel ongemakkelijkere situatie dan driemaal zoenen.

 5. Riet schrijft

  In mijn jeugd (ik ben 70) bestond de gewoonte om Jan en Alleman af te lebberen helemaal niet in mijn omgeving. Je gaf iedereen een stevige hand, alleen de mensen die je na aan het hart lagen gaf je welgemeend twee zoenen.
  Het voelt vaak ongemakkelijk en onecht. Ik ga het gedoe zoveel mogelijk uit de weg.
  En Beatrijs heeft gelijk: Dat lukt nu veel beter dan toen ik nog jong was :-))Sommige HTML is toegestaan