Spring naar inhoud


Een plotseling cadeau

Beste Beatrijs,

Ik ben een alleenstaande man (65) zonder kinderen. Mijn twee oudere zussen hebben echtgenoten en (klein)kinderen. Met de ene zus heb ik een goed contact: we bellen en zien elkaar regelmatig. Hetzelfde geldt voor haar (klein)kinderen. Die komen soms op bezoek en dan is het altijd gezellig. Mijn andere zus of haar familie spreek ik eigenlijk nooit. Ze heeft geen belangstelling, alles moet van mijn kant komen. We hebben geen ruzie, maar er is nooit contact, hoewel we in dezelfde plaats wonen en ik echt geen sikkeneurig iemand ben. Ik zit met het volgende: de zus met wie ik geen contact heb, heeft een elektrische fiets gekocht. Ik weet dat ze daarvoor heeft moeten sparen, want ze heeft het niet breed. Ik zou die fiets graag willen betalen, want dat levert mij geen enkel financieel probleem op. Ik weet ook: een bedankje en belangstelling krijg ik er echt niet voor terug, want ik besta gewoon niet voor haar en haar kinderen. Wat zal ik doen?

Altijd van één kant

Beste Altijd van één kant,

U heeft een nauwelijks bestaande relatie met een zus. Er is geen sprake van onmin of een vete, maar er is gewoon nauwelijks contact. Zou het dan niet vreemd zijn als u ineens met duizend euro over de brug komt? Dit soort geldcadeaus is eigenlijk alleen mogelijk binnen een hartelijke, vanzelfsprekende verhouding, waarin de een graag iets weggeeft en de ander ook ruimhartig genoeg is om het te accepteren. Zou uw zus blij zijn met het geld of zou ze het zien als een loden last die haar verplicht tot dankbaarheid? Of ziet ze het misschien als een poging van u om haar aandacht te kopen?

Ik raad u aan om eerst de verhouding eens op te warmen. Als u in dezelfde plaats woont, is het makkelijk om eens af te spreken voor koffie of lunch. Met of zonder echtgenoot, dat maakt niet uit. Als zij het initiatief niet neemt, dan doet u het. Als u het moeilijk vindt om met haar van gedachten te wisselen, dan nodigt u uw andere zus ook erbij uit, en u noemt het een broer-zussen-afspraak. Met z’n drieën is er altijd een gesprek. U merkt vanzelf of zij open staat voor verdere uitbouwing van de contacten. Geldcadeaus uitdelen heeft op dit moment geen prioriteit. Dat kan altijd later nog eens.

Artikelen in Broers en zussen, Cadeaus.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan