Spring naar inhoud


Omgangsregeling aanpassen

Beste Beatrijs,

Mijn twee kinderen van 18 en 15 jaar hebben de afgelopen zes jaar een omgangsregeling met hun vader, die eruit bestaat dat ze eens per twee weken een weekend van vrijdag tot zondag bij hem doorbrengen. Hij woont overigens niet ver van ons. De laatste maanden hebben de kinderen daar vaak geen zin in. De oudste gaat veel uit in het weekend en wil dan in wat hij noemt ‘zijn eigen bed’ slapen en de jongste wil niet in haar eentje een heel weekend bij haar vader zitten. Ze willen hun vader liever op afspraak zien. Mijn ex is het daar niet mee eens en verwijt mij dat ik de omgangsregeling niet naleef. Wat kan ik hier aan doen? Ik ben er helemaal niet op uit de kinderen het contact met hun vader te ontzeggen, maar ik heb geen zin om hen naar hun vader te drijven.

Omgangsregeling loopt spaak

Beste Omgangsregeling,

Routines hebben op een gegeven ogenblik aanpassing nodig, omdat de omstandigheden veranderen. Opgroeiende tieners krijgen wel vaker genoeg van verplichte logeerweekends. Ze gaan meer en meer hun eigen leven leiden met eigen afspraken ook in de weekends. Het contact met de ouders vindt dan vooral aan tafel plaats bij het avondeten of spontaan, wanneer iemand daartoe het initiatief neemt. Waar het kind precies slaapt (in het huis van de vader of van de moeder) is op deze leeftijd minder belangrijk dan toen de kinderen jong waren, in bed gelegd en voorgelezen moesten worden.

Ten onrechte roept uw ex u ter verantwoording over zijn afnemende contacten met de kinderen. In plaats van te hakketakken over de schuldvraag kunt u beter voorstellen dat ouders en kinderen samen om de tafel gaan zitten om de omgangsregeling te veranderen. De kinderen zijn oud genoeg voor een beslissende stem in het kapittel. Als het aan hun ligt, loopt de periode van logeerweekendjes bij papa ten einde. Tja, zo gaat dat. Geen ramp, want het contact kan ook anders worden ingericht. De kinderen zouden bijvoorbeeld een of twee vaste avonden per week kunnen reserveren om hun vader te zien en bij hem te eten. Als u rustig met uw vieren overlegt, rolt er vast wel een nieuwe routine uit waar iedereen tevreden mee is.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Tieners.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan