Spring naar inhoud


Omgangsregeling aanpassen?

Beste Beatrijs,

Ik ben nu drie jaar gescheiden en mijn ex-man en ik zijn co-ouders. Onze dochter (tien jaar) woont de ene helft van de week bij haar vader en de andere helft bij mij. Het ene weekend is ze bij mij, en het volgende weekend bij hem. Zijn huis is ongeveer een kwartier rijden met de auto van het mijne. Mijn dochter wil met deze regeling ophouden. Ze wil bij mij wonen en eens in de twee weken een weekend naar haar vader of gewoon als ze er zin in heeft. Ik merk ook wel aan haar dat ze moeite heeft met steeds maar omschakelen. Wanneer mag een kind hierover meebeslissen? Mijn ex vindt het allemaal onzin en stemt er dan ook niet mee in om de regeling aan te passen. Hoe komen we hier uit?

Niet meer heen en weer

Beste Niet meer,

Uw dochter heeft er na drie jaar genoeg van om voortdurend te moeten verkassen. Het ís ook vervelend voor kinderen om geen vast woonadres te hebben, zeker wanneer dit gepaard gaat met halen en brengen per auto. Voor een systeem van om de paar dagen wisselen van huis is het eigenlijk nodig dat exen vlak bij elkaar in de buurt wonen, zodat kinderen zelfstandig van het ene naar het andere huis kunnen lopen. Op die manier blijven ze in hun buurt in dezelfde sfeer en wordt hun sociale leven met vriendjes en vriendinnetjes niet aangetast. Ook kunnen ze dan makkelijk even teruglopen om iets op te halen wat in het andere huis ligt. Het gesleep met kinderen per auto dient vooral het belang van de ex-partners – voor kinderen is het een crime. Naarmate kinderen ouder worden, groeit de tegenzin om telkens van thuis te wisselen. Dit betekent niet dat ze een hekel aan de ene ouder hebben, het betekent gewoon dat ze niet langer in tweeën gedeeld willen worden. Uw dochter is wat jonger dan het gemiddelde kind-van-gescheiden-ouders dat genoeg krijgt van het gesleep. Dat is geen reden om haar niet serieus te nemen. Het is tenslotte best ingewikkeld om zo te leven – veel volwassenen zouden daar ook geen zin in hebben. Het voorstel van uw dochter lijkt heel redelijk: ze woont in principe bij haar moeder, ze gaat eens in de twee weekenden een weekend naar haar vader, terwijl vader en dochter op elk gewenst moment tussendoor contact met elkaar kunnen opnemen. Verder zijn er ook nog vakanties, waarin ze met haar vader dingen kan doen. Hij kan natuurlijk ook dichterbij gaan wonen.

Beleg een familiebijeenkomst met z’n drieën en bespreek deze dingen. Uw dochter heeft wel degelijk een inbreng, want ze is langzamerhand geen onmondig kind meer dat ouders als een pakketje heen en weer kunnen blijven sturen. Een omgangsregeling ligt niet vast voor de eeuwigheid, maar moet telkens weer worden aangepast omdat betrokkenen zich ontwikkelen. Als u voorziet dat het een onaangenaam gesprek wordt, waarin allerlei schadelijke emoties naar buiten komen, is het verstandig om er een vierde persoon bij te vragen, een bemiddelaar die het gesprek in goede banen kan leiden. Er bestaan allerlei organisaties die bemiddelingsdiensten aanbieden aan gescheiden ouders die problemen hebben met de omgangsregeling.

Artikelen in Exen, Huwelijk en scheiding, Kinderopvoeding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan