Spring naar inhoud


Hoofddeksel in kerk

Beste Beatrijs,

Bestaan er nog etiquetteregels over het ophouden of afzetten van een herenhoed of pet?

Onlangs woonde ik een concert bij in de protestantse kerk, dus geen kerkdienst. Een jongeman zat daar met een honkbalpetje op. Zelf ben ik opgevoed met de regel dat mannen hun hoed of (uniform)pet altijd moeten afzetten in de kerk. Ik heb een ambtsdrager gevraagd deze jongeman te vragen zijn pet af te zetten, maar tot mijn verbazing vond hij dat niet nodig. Ben ik ouderwets en zijn de regels afgeschaft?

Pet af!

Beste Pet af,

De klassieke etiquetteregel luidt sinds jaar en dag: ‘Heren dragen binnenshuis geen hoofddeksels.’ Niet in concertzalen en zeker niet in kerken. Ook al dwingt een kerk meer eerbied af dan het algemene ‘binnenshuis’, hetgeen een extra dempende werking zou moeten hebben op de aanwezigheid van mannelijke hoofddeksels, het lastige van een concert in een kerk blijft dat een deel van het publiek de locatie eerder als concertzaal dan als kerk zal ervaren. Een bijkomend probleem is dat dit soort kledingregels niet afdwingbaar zijn. Er staat niet zoals bij rijden door rood licht een sanctie op. Om die reden voelde de gezagsdrager zich niet geroepen om voornoemde persoon-met-petje tot de orde te roepen. In een kerk tijdens de kerkdienst (een situatie die meer respect vraagt) zou iemand hem erop kunnen wijzen dat een pet niet hoort, maar in een concertzaal zie ik dat niet snel gebeuren. Mensen halen hun schouders erover op, voor zover ze überhaupt beseffen dat er iets niet in de haak is.

Wanneer de regels voor het wel of niet dragen van mannelijke hoofddeksels niet meer door brede lagen van de bevolking als regels worden herkend, dan houden ze op te bestaan.

Artikelen in Kerk, Traditionele etiquette.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Theodorus Snellen schrijft

    Ik heb een jaar geleden de begrafenis mis (katholieke kerk) van mijn vader mede georganiseerd en bijgewoond. Zelf ben ik 2 jaar geleden sikh geworden en draag sindsdien een tulband om mijn ongeknipte haren te bedekken. Een sikh draagt zijn tulband zowel binnen als buiten (overigens onder andere uit respect voor God). Niemand (voor zover ik weet) heeft er een probleem van gemaakt dat ik mijn tulband ook tijdens de uitvaartdienst droeg. Ik denk dat dit in onze multiculturele samenleving ook moet kunnen.Sommige HTML is toegestaan