Spring naar inhoud


‘Juffrouw’ zeggen

Beste Beatrijs,

Ik ben een man van begin dertig en heb in een jolige bui tweemaal (in een bibliotheek en in een café) de dame achter de bar/balie met ‘juffrouw!’ geroepen. Beide keren kreeg ik te horen dat zij hier niet van gediend was, aangezien zij dit denigrerend opvatte. Dat verbaasde mij hogelijk: het is toch hoogstens archaïsch taalgebruik te noemen? In beide gevallen ging het om leeftijdgenoten van mij. Wat had ik dan moeten zeggen? Ik vind ‘mevrouw’ raar en ouwelijk klinken.

Wat is er tegen ‘juffrouw’?

Beste Wat is er tegen ‘juffrouw’,

U maakt gewag van ‘een jolige bui’. Dat zegt al genoeg. Veel vrouwen kunnen seksistische (want zo ervaren zij dat) grapjes en uitdrukkingen niet waarderen. De aanspreektitel ‘juffrouw’ verwijst naar de burgerlijke staat van een vrouw (ongehuwd), met een zweempje lagere sociale klasse erin. Deze aspecten worden niet meer relevant geacht om te benadrukken in iemands bejegening. ‘Juffrouw’ is daarmee een hopeloos ouderwetse term geworden, niet meer correct en beledigend voor vrouwen. Alleen 75-plussers die niet beter weten wordt het ‘juffrouw’ zeggen nog vergeven, zij het knarsetandend. Ik raad u dringend aan om dit archaïsme uit uw vocabulaire te schrappen. U kunt het dan wel grappig vinden, de andere partij niet. Spreek een onbekende vrouw van twintig-plus aan met ‘mevrouw’. Tegen tienermeisjes kunt u ‘meisje’ of ‘jongedame’ zeggen.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Het publieke domein.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Helena schrijft

  Ikzelf (eveneens begin 30) voel me allerminst beledigd als iemand me als ‘juffrouw’ aanspreekt, integendeel, ik kijk nog altijd een beetje verbaasd als iemand (en zeker iemand van mijn eigen leeftijd) me als ‘mevrouw’ aanspreekt en kan vaak de neiging om (op jolige toon en met een duidelijke knipoog) ‘Het is nog steeds juffrouw hoor’ te zeggen, niet onderdrukken.

  Bij mijn weten staat ‘jolig’ allerminst synoniem met ‘seksistisch’ maar gewoon met ‘vrolijk en uitgelaten’.. liever zo dan een ongeduldige kniesoor die op een nuffig toontje ‘mevrouw’ loopt te roepen.

  Veel hangt natuurlijk ook af van de situatie en de verhouding van beide gesprekspartners ten opzichte van mekaar. In winkels waar ik de klant ben, vind ik het mij aanspreken met ‘mevrouw’ dan weer niet zo vreemd.
  Ik werk tijdens de weekend zelf in een café/restaurant en daar spreekt werkelijk geen enkele klant (tenzij de kinderen) me aan met ‘mevrouw’. ‘Juffrouw’ roepen is daar net de gangbare, meest beleefde manier van mijn aandacht trekken (itt fluiten of met de vingers knippen).
  Maar misschien, ik kom uit België, is dat allemaal streekgebondener dan ik denk?

  75-plussers hebben wél de neiging om ‘juffrouwtje’ te zeggen, raar maar waar, dàt vind ik dan wel weer denigrerend!

  Ik raad je (mag ik ‘je’ zeggen?) vooral je jolige buien niet de kop te laten indrukken door snel op de tenen getrapte vrouwen en ben het dan ook helemaal niet eens met Beatrijs

 2. Juffrouw Jo schrijft

  Ik ben ook een 30er en corrigeer mensen die me aanspreken met mevrouw.
  Zie ik geen trouwring bij een jonge dame dan zeg ik altijd juffrouw, want dat is ze nou eenmaal!
  Maar ja, ik zal wel “hopeloos ouderwets” zijn dan.

 3. Floor Mizee schrijft

  Ik ben tegenstander van ‘juffrouw’ en ik ben het helemaal met Beatrijs eens. Het is gelukkig niet meer van deze tijd om een onderscheid te maken tussen al dan niet getrouwd. Een dergelijk onderscheid maken we bij heren ook niet. Blijkbaar was het bij minder mannen minder belangrijk of ze wel of niet getrouwd zijn dan bij vrouwen.

 4. Studente schrijft

  Ik heb niets tegen beide termen. Echter, ik vind het gebruik ervan vaak warrig. Neem nou mijn sportschool; op mijn sportpasje staat ” juffrouw”, maar op die van een vriendin staat ” mevrouw”…Ik ben 23, zij is 26. Waar ligt de grens dan van juffrouw/mevrouw? of is het pure inconsistentie?!!!

 5. Suzanne schrijft

  Op een gegeven moment is er in het kader van de gelijke behandeling besloten geen onderscheid meer te maken tussen getrouwde en ongetrouwde dames. Ik weet niet meer in welk jaar, het viel gelijk met het besluit voortaan de meisjesnaam op paspoort en id-kaart te gebruiken met de toevoeging ‘echtgenote van’.
  In de huidige situatie is iedere vrouw boven de 18 ‘mevrouw’.

 6. Man schrijft

  Bof,

  als jongeman van 27 gebruik ik juffrouw of mademoiselle wel is om leden van het vrouwelijk geslacht aan te spreken. Met de nodige spot dan wel. Moet zeggen dat ik er nooit geen slechte reacties op krijg. Meestal zijn ze gewoon verbaasd en velen vinden het best wel charmant.Sommige HTML is toegestaan