Spring naar inhoud


Hoe de telefoon opnemen?

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van veertig jaar en ik noem mezelf liever niet ‘mevrouw’.

U hebt weleens geschreven: ‘De tijd is voorbij dat een voornaam verborgen werd gehouden als al te intieme informatie voor onbekenden.’ Maar ik heb redenen waarom ik niet tegen iedereen ogenblikkelijk de combinatie van mijn voor- en achternaam kwijt wil. De telefoon opnemen met mijn volledige naam gaat mij tegenstaan, maar alleen mijn achternaam noemen is ook zo bot. Als ik mezelf voorstel aan onbekenden, wil ik ook liever niet meteen mijn volledige naam noemen. Maar ik kan geen beleefde oplossing bedenken. Alleen de voornaam of alleen de achternaam vind ik geen probleem, het gaat mij om de combinatie. Dat vind ik vaak teveel informatie. Hoe moet ik dit aanpakken?

Zuinig op mijn naam

Beste Zuinig op,

Als u niet uw voor- en achternaam in een adem wil noemen, dan noemt u een van beide. U kunt de telefoon opnemen met alleen uw voornaam – dat doen heel veel mensen. Of alleen met uw achternaam, daar is ook niets op tegen. Je hoort het vrouwen steeds vaker doen en het is niet bot. Als u belt met instanties of bedrijven kunt u zelfs beter alleen met uw achternaam werken, al dan niet voorafgegaan door ‘mevrouw’. Bij het uzelf voorstellen aan een ander moet u onder het handen schudden wel voor- en achternaam noemen, maar u kunt uw voornaam een beetje inslikken of mompelen, terwijl u uw achternaam helder en duidelijk uitspreekt. Op zo’n manier verstaan de mensen uw voornaam niet, dringt alleen uw achternaam tot hen door, en zullen ze u met ‘u’ aanspreken.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Telefoon.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan