Spring naar inhoud


Met ‘Hallo’ opnemen

Beste Beatrijs,

Als ik iemand opbel, gebeurt het regelmatig dat er opgenomen wordt met ‘Hallo?’ Ik heb dan de neiging om ‘Ja, met mij’ te antwoorden, maar ik beheers me en noem mijn naam. In vele buitenlanden is het normaal om de telefoon zo op te nemen, dus ik denk dat ik daar dan maar begrip voor moet hebben. Maar ik blijf het onbeleefd vinden. Hoe luidt de etiquette?

Hallo klinkt bot

Beste Hallo klinkt bot,

Het klopt dat in vele (misschien zelfs wel de meeste) buitenlanden ‘Hallo’ of iets dergelijks de gebruikelijke manier van telefoonbeantwoording is. Er valt ook wel wat voor te zeggen. Degene die opbelt stoort iemand bij zijn of haar privébesognes. De opgebelde wil zich best laten storen (dat is het punt niet), maar de beller weet normaal gesproken al wie hij aan de lijn zal krijgen, dus valt aan de beller de taak toe om de informatievoorsprong gelijk te trekken door zich te identificeren.

Dit geldt voor telefoontjes tussen privépersonen. In het zakelijk verkeer is het wel de gewoonte om de naam van bedrijf of organisatie te noemen bij het opnemen van de telefoon. Dat is een gebaar van klantvriendelijkheid en bovendien weet de beller dan meteen dat hij de goede firma te pakken heeft. Het noemen van persoonlijke namen (‘Met wijnimporteur Van der Bossche, met Joop’) is overbodig. De naam van bedrijf of afdeling is voldoende.

Naarmate u vaker ‘Hallo’ krijgt te horen als u iemand belt, zult u er meer aan gewend raken en het niet meer als onbeleefd ervaren. Als u een goede bekende belt, zult u trouwens toch zijn of haar stem wel herkennen, ook al zegt die alleen maar ‘Hallo’? En als u een onbekende belt, is het een kwestie van eerst uw eigen naam noemen en vervolgens vragen naar degene die u wilt spreken.

Artikelen in Telefoon.


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Greet schrijft

  U stelt dat de beller normaal gesproken weet wie hij aan de lijn krijgt. Dat weet ik echter alleen als ik een alleenstaande opbel. Als ik een gezin bel, krijg ik een van de gezinsleden aan de telefoon, maar wie weet ik niet.
  Wij hebben in Nederland de goede gewoonte om met je naam op te nemen. Wat is erop tegen?

 2. Kitty schrijft

  Vaak is een telefoonnummer onzichtbaar of onbekend. Ik neem dan op met Hallo, omdat ik niet weet wie ik te spreken krijg. Meestal is het dan ook colportage. Eerst weten wie mij belt, dan noem ik mijn naam.

 3. Rob Kaper schrijft

  Aangezien het hier over moderne manieren gaat, hoort eigenlijk wel vermeld te worden dat veel moderne telefoongesprekken via mobieltjes worden gevoerd. In deze gevallen weten zowel beller als gebelde wie ze aan de lijn kunnen verwachten. Het gesprek kan direct beginnen zonder introductiefase. Slechts in het geval van onbekende of afgeschermde nummers (of inderdaad meerdere gebruikers van een enkel telefoonnummer) is zo’n introductie nodig.

 4. Isabelle schrijft

  Beatrijs wat was ik blij met uw reactie!
  Al jaren neem ik zo de telefoon aan.
  Destijds regelmatig vragen hierover gehad en gebruikte o.a. ook als een van de argumenten dat dit in de meeste landen gebruikelijk is!
  Inderdaad, de beller hoort zich te identificeren, wanneer deze zich met naam meldt zal ik ook de mijne zeggen.
  Wanneer iemand mij belt en op mijn “Hallo” vraagt met wie hij/zij spreekt, vraag ik wie hij/zij wil spreken of met wie ik spreek!

  Wanneer ik naar iemand bel zal ik mijn naam meteen zeggen en allereerst vragen of het gelegen komt dat ik bel!

  Tja, ik ben halve Belg van geboorte en weet niet beter,
  kan wel zeggen dat discussie inmiddels stuk minder is.
  Gelukkig dat in een tijd dat er veel over “Privacy” wordt gesproken men het steeds normaler vindt wanneer je in je eigen huis vriendelijk met “Hallo” de telefoon opneemt.
  Zoals bij veel: “C’est le ton qui fait la musique!”
  Isabelle

 5. Yvonne schrijft

  Onbegrijpelijk dit… Ik vind het altijd reuze onbeleefd als men opneemt met enkel een “hallo”. Zoals Isabelle al zegt, “C’est le ton qui fait la musique”, het opnemen van de telefoon is de eerste indruk die de beller van je krijgt. In het dagelijks leven doe je je best om zo goed mogelijk voor de dag te komen naar de buitenwereld m.b.v. kleding, kapsel, etiquette en gedrag, maar kennelijk valt dit helemaal weg aan de telefoon? Onbegrijpelijk.Sommige HTML is toegestaan