Spring naar inhoud


Ongewenste goede raad

Beste Beatrijs,

Mijn twee jaar oudere zus (ik ben 58) geeft mij voortdurend dwingende adviezen. Ik ben erg ziek geweest met een zware operatie, ik moest verhuizen en daarna kreeg ik een burn-out. Het gaat langzaam aan weer wat beter met me, maar zij stuurt steeds tekstjes en mails met gedetailleerde instructies hoeveel ik moet afvallen (hoewel de fysiotherapeut en de huisarts dat onverstandig vinden nu), welke vitamines ik moet slikken, dat ik geen medicijnen moet nemen, dat een griepprik nutteloos is, dat ik niet boos en verdrietig mag zijn, kortom hoe ik moet leven. Meermaals heb ik haar gevraagd te stoppen met advies geven, maar het helpt niet. Ik houd van mijn zus, zij is genereus en betrokken, maar haar niet-aflatende levensinstructies doen me pijn en maken me onzeker. Graag zou ik een uitweg vinden uit deze benardheid.

Zus weet het beter

Beste Zus weet het beter,

Uw zus moet ophouden met haar adviezen en instructies, want daarmee maakt ze het leven voor u moeilijker in plaats van makkelijker. Het ontgaat haar kennelijk dat u tegensputtert – dan dient u het haar duidelijker in te peperen. Vraag haar aandacht voor een belangrijk punt en zeg met de grootst mogelijke nadruk dat u geen behoefte aan haar goede raad hebt, omdat u er last van hebt. Voor uw gezondheid consulteert u uw huisarts, uw fysiotherapeut en uw specialist. Aan die professionele hulpverleners hebt u genoeg. U wil geen advies van leken daar bovenop, niet van uw zus, niet van wie dan ook.

Misschien zegt uw zus ja en gaat ze alsnog weer de fout in. Het is lastig om hardnekkige gewoontes af te zweren. Reageer niet meer op e-mails of tekstjes met een opvoedende strekking en gooi ze ongelezen in de prullenbak. Als uw zus u telefonisch of in een gesprek bestookt, zegt u: ‘Wat hadden we afgesproken?’ en u begint keihard over een ander onderwerp. Of u maakt een eind aan het gesprek – dat kan ook. Belangrijk is dat u zich assertiever opstelt dan tot nu toe en dat u categorisch weigert haar aan te horen over uw lichamelijke of geestelijke gesteldheid. U bent zelf de baas over uw levensstijl en uw gezondheid. Verman uzelf, haal diep adem en laat uw zus beloven dat zij zich er niet mee moet bemoeien, omdat elke goede raadgeving voor u werkt alsof er een extra blok beton wordt geladen op uw toch al moeizaam voortsukkelende karretje.

Artikelen in Broers en zussen, Ziekte.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan