Spring naar inhoud


Ongevraagde introducé

Beste Beatrijs,

Voor mijn verjaardag had ik via de familieapp een uitnodiging aan mijn schoonfamilie gestuurd. Iedereen had toegezegd. Vier dagen voor het feest stuurde mijn schoonzus een berichtje aan de gehele familie: ‘Hey, ik neem mijn nieuwe vriendje graag mee om aan jullie voor te stellen’. In eerste instantie dacht ik er niks bij en antwoordde dat hij welkom was. Vervolgens stuurde mijn schoonzus via de familieapp nog een berichtje erachter aan: ‘Hij eet trouwens geen vlees’ met een smiley. Ineens vond ik de berichten van mijn schoonzus toch onbeleefd. Het ging om mijn verjaardagsfeest. Waarom vroeg ze niet aan mij of ze haar vriendje mee mocht brengen in plaats van dit in de groep te gooien? En is het wel netjes om dieeteisen te stellen namens iemand die ik helemaal niet heb uitgenodigd? Mijn schoonzus heeft wel vaker de neiging om over anderen heen te walsen. De verjaardag is inmiddels geweest, maar het zit me nog steeds niet lekker. Zal ik haar alsnog hierop aanspreken?

Een extra gast

Beste Een extra gast,

Het hangt er een beetje van af wat voor soort feest het was. Een gezeten drie-gangen-diner voor een beperkt aantal genodigden of een informeel feest met schalen met hapjes, waar iedereen zichzelf bedient? In geval van een etentje waar gasten aan tafel zitten, had uw schoonzus haar nieuwe vriendje niet zomaar mee kunnen brengen, althans niet zonder van tevoren toestemming te vragen aan u (de feestjesgever en jarige). Dan had u best nee kunnen zeggen, want een onbekende introducé doorkruist de opzet van een kleinschalig verjaardagsetentje.

Als het een gewoon feest (staande borrel) was voor familie en vrienden, waar iedereen zich door elkaar begeeft, is het doorgaans prima als een gast een nieuwe (voor de anderen onbekende) geliefde meebrengt. Uw schoonzus had het wel aan u persoonlijk moeten vragen, maar er is in die situatie geen reden om bezwaar te maken, omdat één gast meer of minder niet uitmaakt. Dat hij geen vlees eet is bij zo’n informeel feest onbelangrijk, omdat er altijd wel gerechten op tafel staan die geen vlees bevatten. Daar had u geen extra moeite voor hoeven te doen, bedoel ik. Het is nu al achter de rug en de kwestie lijkt niet belangrijk genoeg om op terug te komen bij uw schoonzus. Maar als zij een volgende keer over uw grenzen gaat, is het raadzaam om meteen op de rem te trappen en niet pas achteraf te protesteren.

Artikelen in Schoonfamilie, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan