Spring naar inhoud


Koppelaar in de werksfeer

Beste Beatrijs,

Ik werk als zzp’er in een verzamelpand met andere zzp’ers. Iemand die daar ook werkt vroeg me laatst om de naam en contactgegevens van een van mijn opdrachtgevers bij een project waarbij ik al sinds lange tijd betrokken ben. Hij zag wel een rol voor zichzelf in dit project. Hij doet andersoortig werk dan ik, dus hij is geen directe concurrent. Maar hij is erop gebrand overal een slaatje uit te slaan, ook in het sociale verkeer. Ik heb nogal vaag gereageerd dat ik er binnenkort op terugkom.

Eigenlijk wil ik mijn opdrachtgever niet opzadelen met iemand die zich zomaar aandient. Bovendien kan hij deze specifieke diensten waarschijnlijk niet gebruiken. Normaliter draag ik alleen mensen voor die integriteit hoog in het vaandel dragen en met wie ik eerder gewerkt heb. Wat zal ik doen als deze zzp-collega erop terugkomt? Botweg zeggen hoe ik erover denk? Een smoes verzinnen waarmee ik zijn verzoek vriendelijk afwimpel? Of overdrijf ik en is het beter als ik zijn voorstel doorspeel aan mijn opdrachtgever? We komen elkaar dagelijks tegen bij de kantoorlunch, dus ik wil graag een goede sfeer houden.

Voor een karretje gespannen

Beste Voor een karretje gespannen,

Uw kantoorgenoot wil u gebruiken als een intermediair voor een eventuele opdracht bij een van uw opdrachtgevers. Op zichzelf niet zo raar. Zzp’ers doen niet anders dan aan de weg timmeren om ergens een opdracht binnen te slepen. Via persoonlijke contacten gaat dat altijd beter dan via sociale media of Linked-In of zoiets.

Is het niet juist de bedoeling van zo’n flexwerkerspand om nuttige contacten in de kantine op te doen? Uw kantoorgenoot zit in een andere branche dan u en vormt geen concurrent voor uw eigen werkzaamheden. Wat is erop tegen om als doorgeefluik te fungeren? U hoeft niet garant voor hem te staan of de loftrompet te blazen tegenover uw opdrachtgever. Uw chef zal wel vaker uit verschillende hoeken dit soort aanmeldingen krijgen en is ongetwijfeld prima in staat om mensen die zich aanmelden af te poeieren, als hij geen behoefte heeft aan hun expertise. Maar misschien kan hij hem wel gebruiken. Als u deze persoon niet ziet zitten of u twijfelt aan zijn kwaliteiten, kunt u dat desnoods in vertrouwen (niet op schrift!) erbij zeggen tegen uw opdrachtgever. Zo van: deze persoon zoekt werk en wil zich hier aanmelden, maar ik heb geen hoge pet van hen op.

Het doorgeven van een e-mailadres betekent geen persoonlijke aanbeveling van uw kant. Er is niets verloren en niets gewonnen, als u uw kantoorgenoot deze dienst bewijst. U kunt er zelfs een voorbehoud bij geven: ‘Dit zijn de contactgegevens, je kunt het altijd proberen, maar ik denk niet dat er veel kans is.’

Artikelen in Zakelijke relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan