Spring naar inhoud


Ongenode gast

Beste Beatrijs,

Binnenkort geef ik (jongen van 18) in de lesvrije periode voor ons eindexamen een barbecuefeestje voor een stel vrienden en klasgenoten. Een van de gasten verkeert in de mening dat ik niet een feestje vóór hen, maar mét hen geef. Diegene heeft namelijk, zonder mijn instemming, een extra gast genodigd. Ik heb, evenals het merendeel van de andere gasten, geen vervelende band met die jongen, maar als ik hem zo graag op mijn feestje wilde, had ik hem wel een uitnodiging gestuurd. Wat zal ik nu doen? Die extra gast ontvangen of tegen degene die hem uitgenodigd heeft zeggen dat hij hem moet afbellen?

Het is míjn feestje

Beste Het is míjn,

Op eigen houtje mensen uitnodigen voor andermans feestje is een onaangename gewoonte onder jongeren. Het komt vaak voor, vooral bij feesten waarvan gasten weten dat ouders afwezig zullen zijn. De feestjesgever staat dan in het holst van de nacht machteloos tegenover allerlei onbekenden, die de ouderlijke drankvoorraad soldaat maken en een puinhoop van het huis maken. In jouw geval zal het zo’n vaart niet lopen. Toch is je vriend over de schreef gegaan door iemand in jouw huis uit te nodigen zonder eerst je toestemming te vragen.

Spreek hem daar op aan. Zeg tegen hem dat je het vervelend vindt dat hij je voor een fait accompli heeft gesteld. Hoe het in dit speciale geval verder moet, moet je zelf beslissen. Formeel sta je in je recht om tegen je vriend te zeggen dat hij zijn uitnodiging maar ongedaan moet maken. Het is zijn fout, dus zijn taak om die te herstellen.

Dit is natuurlijk wel een pijnlijk gedoe. Zowel voor je vriend als voor de extra gast. Als je niet speciaal bezwaar hebt tegen de introducé als persoon, kun je ook besluiten met de hand over je hart te strijken en hem te laten komen. Zolang je maar duidelijk tegen je vriend zegt dat het zo niet hoort te gaan, zodat hij een volgende keer die fout niet meer maakt.

Artikelen in Festiviteiten, Tieners, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan