Spring naar inhoud


Gast plast naast de pot

Beste Beatrijs,

Op verjaardagen hebben wij altijd een emmer met sop klaarstaan, omdat een van de aanwezigen structureel naast de pot plast. Zodra hij naar het toilet is geweest, moeten de pot, de tegels en de vloer worden schoongemaakt. Mijn vrouw en ik willen niet dat andere gasten worden geconfronteerd met zijn rondgesproeide viezigheid. Het gaat om een oude man die als gevolg van enkele herseninfarctjes zijn coördinatie deels is kwijtgeraakt en bovendien zeer slecht ter been is. Hij accepteert het niet dat zijn gezondheidstoestand hem in het dagelijks leven ernstig hindert en neemt van niemand adviezen of hulp aan. Hoe kunnen wij hem duidelijk maken dat hij bij ons zittend moet plassen? Of moeten wij de emmer met sop maar handhaven?

Sproeier te gast

Beste Sproeier te gast,

Alstublieft, val uw verjaardagsgast die zijn coördinatie is kwijtgeraakt ten gevolge van herseninfarcten niet lastig met adviezen voor wc-bezoek. Bespaar hem die vernedering! Laat die arme man met rust! Wees blij dat hij nog de moeite neemt om verjaardagen af te lopen. Als hij de wc heeft bezocht, gaat u zelf erachteraan om de boel weer op orde te krijgen. Zo betaamt het een goede gastheer.

Artikelen in Verjaardag, Visite.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Rosa schrijft

  Ik begrijp dat die oude man lijdt, maar ik vind dat je hem suggestief maag wijzen op het feit dat het mischien beter is om te gaan zitten, omdat de tegel elven liever droog blijven.
  Luister als hij kan eten, reizen, slapen dan kan hij ook gewezenorden op zijn plasgedrag. Doen ze ook in het verzorgingshuis en daar krijt hij dit vierkant te horen.

 2. neeltjejans schrijft

  Oh….wat erg. Ook de reactie van Rosa. Wees blij dat je zelf goed gezond bent. Een beetje lijden voor een ander die minder goed is kan je toch wel opbrengen.
  Misschien moet je jezelf eens in de persoon plaatsen. Zou je het leuk vinden, als je met veel inspanning naar een verjaardag gaat en dan te horen krijgen dat je niet naast de pot mag plassen?

 3. met_enige_mankementen schrijft

  Je hebt onwil en en je hebt onmacht. Bij onmacht houdt het op maar iemand met een lichamelijke handicap hoeft niet te worden weggezet als hulpeloos, zielig en derhalve niet aanspreekbaar op zijn/haar gedrag. Dat is nergens voor nodig en nog denigrerend bovendien.