Spring naar inhoud


Een gast op het matje roepen

Beste Beatrijs,

Na een uurtje op bezoek bij een vriendin ontvang ik een mailtje: ‘Ik wil je waarschuwen dat je kleding heeft afgegeven op mijn mooie lichtroze stoel. Ik ga proberen om de vlekken er uit te krijgen.’ De volgende dag een nieuw mailtje: ‘Ik heb het verkeerd gezien, het waren geen vlekken, maar schaduwen.’ Ik vind dat je je bezoek niet moet belasten met eventuele vlekken die zijn achtergebleven. Kennelijk denkt niet iedereen er zo over. Wat is eigenlijk gepast?

Gepikeerde gast

Beste Gepikeerde gast,

Wie zijn interieur belangrijker vindt dan de mensen die er gebruik maken kan maar beter geen bezoekers ontvangen. Gasten brengen slijtage met zich mee. Achteraf klagen over afgevende kleding is een bizarre aantijging. Normale kleding geeft niet af, dus het was een onzin-klacht, zoals de gastvrouw later zelf ook toegaf. Ook als bezoekers huns ondanks een onberispelijk interieur hebben bezoedeld door het binnenlopen van straatstof, het achterlaten van uitgevallen haren of huidschilfers, gemorste taartkruimels, kleverige kringen op het antieke bijzettafeltje of geplette kussens, is het ongepast om verhaal te halen. Een goede gastvrouw/-heer pakt stofzuiger en dweil erbij en poetst ongerechtigheden weg zonder gasten te kapittelen over een verstoring van de orde.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lilith schrijft

  Tenzij de gastvrouw weet dat de schrijfster/schrijver zelf ook witte/roze stoelen heeft. In dat geval was het een vriendelijke waarschuwing.
  Anderszins is het vrij lomp.

 2. Judith schrijft

  Het kan nog veel erger. Járen geleden gebeurd maar ik vergeet het nooit! Mijn (inmiddels ex) partner stak vele uren in de verbouw van het nieuw gekochte huis van zijn zus en zwager. Op een avond belde deze zwager naar mijn ex om te vragen of mijn ex toevallig schoenen aanhad met zwarte zolen. Want er zat een zwarte streep op zijn pas gewitte muur. Laaiend was hij. Of mijn ex voortaan andere schoenen wilde aantrekken en een beetje op wilde passen als hij kosteloos uiteraard weer eens een weekend kwam klussen. Zulke mensen bestaan echt!

 3. wil schrijft

  Beatrijs gaat wel erg gemakkelijk voorbij aan het feit dat bepaalde kleding wel kan afgeven. (Spijkerbroeken bijvoorbeeld)
  Inderdaad, je maakt er geen drama van als het gebeurt, maar het kan toch geen kwaad om de persoon in kwestie er op te attenderen?
  Ik zou het vrij vervelend als een vriend tegen mij zei dat zijn nieuwe bank vernield was omdat zijn spijkerbroek heeft afgegeven en ik zou moeten zeggen:” Ja, jouw broek heeft mijn witte stoel ook vrij blauw gekleurd.” .

 4. Susanna schrijft

  Normale kleding geeft niet af, dus het was een onzin-klacht, zoals de gastvrouw later zelf ook toegaf. Aldus de reactie van Beatrijs.
  Toch is dit iets te kort door de bocht, want ik weet uit ervaring dat spijkerbroeken wel degelijk blauw kunnen afgeven. Het was mijn nieuwe spijkerbroek die mijn lichtgetinte leren stoel een blauwe waas gaf. Het was voor mij een waarschuwing voortaan niet zomaar met spijkergoed op andermans bank/stoel te gaan zitten. Maar om hierover te klagen, gaat wel erg ver en staat niet echt gastvrij.

 5. Nettie schrijft

  Afgevende spijkerbroeken moet je in zout water wassen/spoelen, tot het water helder blijft. Een hele klus, maar het werkt wel.

 6. Mar schrijft

  Nieuwe kleding kan je ook eerst spoelen met azijn om de kleur te fixeren.
  Ik heb eens meegemaakt dat een persoon een india-katoenen jurk aanhad en op de behandelstoel had liggen zweten met als gevolg dat de kleur in de stoel was getrokken. Dus omdat ik dit hierboven ook lees is het zeer zeker bij lichtgetint (imitatie) leer heel goed mogelijk.Sommige HTML is toegestaan