Spring naar inhoud


Gast keurt hapje af

Beste Beatrijs,

Onlangs vierde ik mijn verjaardag. Een van mijn gasten heeft een bepaald dieet en daar had ik – net als altijd – terdege rekening mee gehouden: speciale gebakjes, aangepaste hapjes vooraf en dieet-conform eten voor iedereen. Allemaal graag gedaan. Toch hield ik aan mijn inspanningen een nare smaak over. Van het gebakje liet mijn gast de helft staan en zei dat ‘die smurrie weg kon, ze hoefde het niet meer’. Ik heb hier verder niet op gereageerd en gewacht met weghalen, tot ik de tafel afruimde. Dat iets niet smaakt kan gebeuren, maar ze had het toch zonder kritiek kunnen laten staan? Ik had haar heus niet aangemaand haar bordje leeg te eten. Had ik beter wel kunnen reageren op haar uitlating, en zo ja, hoe?

Afgeserveerd door gast

Beste Afgeserveerd,

Een gast die laatdunkend commentaar geeft op het verstrekte voedsel gedraagt zich ronduit onbeschoft. Men prijst het eten of men zwijgt erover, andere smaken zijn er niet. Doen alsof u niets gehoord hebt is de beste reactie. Een enkeling probeert het ironische excuus: ‘Het spijt me verschrikkelijk dat ik je ontriefd hebt, kan ik het nog goedmaken?’ Het nadeel hiervan is dat veel onbeschofte personen ook te bot zijn om ironie te vatten, dus de kans bestaat dat zo iemand genadiglijk terugzegt: ‘Al goed, hoor, als je die rotzooi maar weghaalt.’

Artikelen in Eten en drinken, Verjaardag.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. charlotte bakker schrijft

    27/04/2015 De gastvrouw heeft zich alle moeite gedaan om iets voor de gast op tafel te zetten omdat die een dieet heeft en niet alles eten mag en nog wordt het afgekeurd. Als men iets niet lekker vindt hoeft men het niet te nemen, daar is men niet toe verplicht. Een tip: nodig de desbetreffende persoon de volgende keer niet meer uit!

  2. carola schrijft

    Ik heb ook zo een zwager. Ik ging naar mijn zus met een heerlijke aardbeienslof van de banketbakker. Ik sneed de slof aan waarop mijn zwager zei. Ik moet die vette troep niet.
    Dit raakte mij wel en ik had er ook geen gepast antwoord op.Sommige HTML is toegestaan